Celebrem el Dia Mundial de l’Empanada amb aquestes tres receptes irresistibles

L’empanada és un plat versàtil que ha conquerit els paladars de tot el món. Des de les seves arrels a la península Ibèrica fins a la seva popularització a l’Amèrica Llatina, l’empanada ha anat evolucionant al llarg del temps, incorporant tota mena de farcits i adoptant les influències locals de cada regió.
Avui, 8 d’abril, celebrem el Dia Mundial de l’Empanada, una data que ens convida a gaudir d’aquest deliciós plat en totes les seves versions.
Un plat que va començar com una solució pràctica per als viatgers i pastors, ha aconseguit transcendir cultures i tradicions. En alguns llocs es prepara amb carn, en altres amb verdures o fins i tot amb peix, demostrant la diversitat de maneres de cuinar-les i la capacitat d’adaptar-se als paladars de cada persona. Per això avui t’ensenyem tres receptes perquè t’animis a preparar aquest deliciós plat a casa!
La primera recepta ve de la mà de la influenciadora @sofiatecocina, que ens ensenya la seva “empanada carbonara”. Els ingredients necessaris són 150 grams de bacó, 200 grams de pollastre, 1 ceba, 1 gra d’all, 300 ml de nata per a cuinar, formatge al gust, 2 làmines de massa de full o d’empanada, sal i pebre. L'elaboració és bastant senzilla, comença per cuinar el bacó en una paella sense necessitar oli fins que estigui doradet. Mentre es cuina, aprofita per picar una ceba i un gra d’all. Retira el bacó de la paella i aboca-li la ceba i el gra d’all per a sofregir-ho. Quan estigui ben sofregit afegeix a la paella el pollastre tallat a daus petits. Quan comenci a estar cuinat el pollastre torna a posar el bacó a la mateixa paella amb la nata per a cuinar. En aquest moment és quan pots afegir el formatge al gust, la sal i el pebre. Quan la salsa comenci a espessir-se, deixa-la refredar a temperatura ambient per a, posteriorment, omplir la massa d’empanada o de full. Un cop tinguis l’empanada tancada, has de batre un ou per a pintar l’empanada, fer foradets amb una forquilla perquè es cuini bé per dins, posar-la al forn a 180° durant 20 minuts i estarà llesta per menjar.
Per a la segona recepta viatgem a Amèrica Llatina per a conèixer la clàssica empanada argentina de la mà de la influenciadora @ailutokman. Els ingredients per aquesta recepta són mig got d’aigua, mig got de llard fos, una cullerada de sal, 500 grams de farina, 500 grams de culata d’espatlla de vedella, 1 ceba gran, 1 cullerada de pebre vermell, comí i sal, 200 grams de patata (prèviament blanquejada en daus petits), 2 tiges verdes de ceba tendra i 1 ou dur ratllat. I per a la salsa típica necessitaràs 1 tomàquet ratllat, un rajolí d’oli d’oliva i 1 culleradeta d’all picant, pebre vermell i sal. L’elaboració de la recepta comença per picar la ceba i saltar-la a la paella amb una mica d’oli i el pebre vermell. Mentre es va cuinant tallem la carn en daus molt petits i la sumes a la ceba ja cuita. Condimentes amb sal i força comí. Un cop comenci a estar la carn cuinada, afegeixes els 200 grams de patata en trossets molt petits. Més endavant aboques a la paella l’ou dur ratllat i les tiges de ceba tendra picada. Un cop tinguis tot això cuinat, ho poses en una massa d’empanada i les fregeixes en oli. Per acompanyar amb la salsa típica hauràs de ratllar un tomàquet, culleradeta de sal, una mica d’all picant i oli d’oliva. Un cop finalitzat tot el procés ja ho tindries tot llest per gaudir de les clàssiques empanades argentines!
I per a l’última tornem a Espanya per gaudir de l’empanada gallega gràcies al vídeo de @cocinarencasa. Per a preparar la massa són necessaris els següents ingredients. 500 grams de farina del tipus 0000, 10 grams de llevat, 4 grams de sal, 120 ml d’oli d’oliva (s’utilitza part de l’oli de cocció del farcit), 120 ml de llet, 2 ous i un ou més per pintar l’empanada. Els ingredients del farcit són 2 cebes, 2 pebrots vermells, 3 llaunes de tonyina en conserva, oli d’oliva, 1 llauna de tomàquet en conserva triturat, 1 culleradeta i mitja de pebre vermell, 2 cullerades de julivert picat, sal i pebre. Per a l'elaboració del farcit tallar la ceba i el pebrot en tiretes. Saltar en oli d’oliva a temperatura baixa fins que comenci a transparentar, aproximadament 25 minuts. Retirar l’oli de la cocció perquè l’utilitzarem per a la massa. Afegim el pebre vermell, la tonyina, el tomàquet en conserva triturat, la sal i pebre i barrejar. Apujar el foc a temperatura mitjana fins que es comenci a evaporar el líquid del tomàquet, ha de quedar humit, però no líquid. Un cop llest el farcit afegir el julivert picat, barrejar i deixar refredar. Per a la massa, comença a batre lleugerament la llet, els ous i l’oli (oli del farcit i completar amb més oli fins a arribar al total de 120 grams). Afegim a poc a poc a la massa la farina barrejada amb el llevat i sal integrant-ho amb una cullera. Amassar fins que quedi llisa i homogènia. Deixar reposar 30 minuts coberta amb una bossa de plàstic per evitar que s’assequi. Dividir la massa en dues parts i estirar-les. Col·locar una de les masses en una graella, on prèviament haurem posat oli, afegir el farcit, posar l’altre massa per sobre i retirar l’excedent de massa. Tancar les vores amb els dits. Pintar amb oli la tapa de dalt. Si vols pots decorar la tapa amb l’excedent de massa. Pintar novament amb l’ou batut, fer foradets amb una forquilla i cuinar al forn a 180° durant 40 minuts aproximadament. Quan acabi l’espera podràs gaudir de la tradicional empanada gallega!
Sigui farcida de carn, peix o verdures, l’empanada és un exemple perfecte de com la gastronomia pot unir cultures, tradicions i gent. Aquest 8 d’abril, no dubtis a preparar la teva versió preferida i compartir-la amb família i amics. No hi ha millor manera de celebrar el Dia Mundial de l’Empanada que gaudint d’ella!