Celebrem el Dia Mundial del Vegetarianisme!
Cada 1 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Vegetarianisme, una jornada dedicada a la promoció d’una alimentació més conscient, basada en vegetals, i a donar visibilitat a una opció de vida que combina salut, sostenibilitat i respecte pel medi ambient.
Aquest Dia Mundial es va instaurar l’any 1977 per la Vegetarian Society de Nord - Amèrica, i va ser reconegut internacionalment un any després per la Unió Vegetariana Internacional. La data marca l’inici del Mes del Vegetarianisme, que culmina l’1 de novembre amb el Dia Mundial del Veganisme. L’objectiu és convidar a la reflexió sobre com mengem i quins efectes té l’alimentació sobre el nostre cos, la nostra comunitat i el planeta.
Ser vegetarià va més enllà de deixar de menjar carn o peix: és una manera d’entendre l’alimentació en què les verdures, llegums, cereals, fruits secs, ous i làctics tenen el protagonisme. Hi ha diferents tipus de vegetarianisme:
- Els ovovegetarians i les ovovegetarianes són els vegetarians que, a més dels productes d'origen vegetal, també consumeixen ous.
- Els lactovegetarians i les lactovegetarianes són els vegetarians que també consumeixen llet.
- Els ovolactovegetarians i les ovolactovegetarianes són els vegetarians que també consumeixen ous i llet.
I als mercats, què hi trobo si soc vegetarià?
Als mercats de Barcelona, trobar ingredients per seguir una dieta vegetariana és fàcil. I, sovint, més inspirador que en una gran superfície. Perquè aquí hi ha:
🥬 Verdures i hortalisses de temporada, collides a prop i amb sabor.
🥚 Ous frescos.
🧀 Formatges i làctics artesans, amb varietats per a tots els gustos.
🫘 Llegums a granel, ideals per plats calents o amanides.
🌰 Fruits secs i llavors, que aporten greixos saludables i textura.
🍞 Pans artesans i integrals, rics en fibra i sabor.
A més, moltes parades de plats cuinats ofereixen elaboracions sense carn: des de cremes de verdures fins a truites, croquetes vegetals o cigrons estofats.
Receptes vegetarianes amb productes de mercat
Et proposem algunes receptes senzilles, bones i equilibrades per celebrar aquest dia:
🥣 Crema de carabassa amb gingebre i llavors de gira-sol
- Ingredients: carbassa, pastanaga, porro, gingebre fresc, oli d’oliva, sal i llavors.
- Elaboració: cou les verdures, tritura-ho tot i serveix amb llavors torrades per damunt.
🥗 Amanida tèbia de llenties amb verduretes i vinagreta de mostassa
- Ingredients: llenties cuites, pebrot escalivat, ceba tendra, tomàquet cherry, nous.
- Elaboració: barreja-ho tot i amaneix amb una vinagreta de mostassa i llimona.
🍚 Arròs integral amb bolets i ametlles
- Ingredients: arròs integral, bolets de temporada, all, ametlles torrades.
- Elaboració: salta els bolets amb all, afegeix-hi l’arròs i les ametlles picades.
El vegetarianisme és una forma més de viure la cultura alimentària. I als mercats, tenim la sort de poder fer-ho amb producte fresc, proximitat i la saviesa dels paradistes.
Aquest 1 d’octubre, vine al mercat i deixa’t inspirar: prova noves receptes, pregunta als venedors, mira què és de temporada. Tant si ets vegetarià com si simplement vols menjar millor, el mercat t’ofereix tot el que necessites per fer-ho amb gust, salut i consciència.
