Celebrem el Dimecres de Cendra i l’enterrament de la sardina!
Després de l'alegria desenfrenada del Carnestoltes, arriba el moment de la reflexió i la penitència. El Dimecres de Cendra marca aquesta transició, anunciant el començament de la Quaresma, un període de recolliment i preparació per a la Setmana Santa. Aquesta celebració, que tradicionalment representa la finalització del Carnestoltes, és també l'ocasió per a una pràctica cultural única: l'enterrament de la sardina.
Els orígens d'aquesta festa es remunten a temps antics, quan la societat estava profundament influïda per les tradicions religioses. Durant el Carnestoltes, es permetia als fidels gaudir de l'excés i l'alegria, però amb l'arribada del Dimecres de Cendra, es posava fi a aquesta abundància.
Aquesta pràctica, popularitzada en diverses regions d'Espanya, té les seves arrels en rituals antics relacionats amb la fertilitat i el cicle de la natura. La sardina, un peix abundant i comú, esdevé el símbol de l'excés i l'alegria del Carnestoltes, i el seu "enterrament" marca el començament de la moderació i la disciplina pròpies de la Quaresma.
Al Mercat de Sant Andreu, com en altres mercats de la ciutat de Barcelona, aquesta festa encara és acollida per alguns dels paradistes que immersos en la tradició i l'esperit d’aquesta celebració, avui han decorat les seves parades amb sardines penjades i paradistes vestides de ploraneres.
La Dolors, de la peixateria Pelegrín, s’ha vestit de negre per donar la benvinguda a la Quaresma i representar el dol, marcat per l’adeu a la disbauxa del Carnestoltes. Antigament, quan ella era petita, “comprava una sardina i l'anava a enterrar”, d’aquesta manera es donava la benvinguda a la Quaresma, ens ha dit amb afecte.
Avui és el dia tradicional per menjar sardines. "Tot i que hi ha diverses maneres de prendre-les", apunta la Dolors, "si el que vols és un gust autèntic, el millor és fer-les a la brasa o a la planxa, tot i que ara es cuinen molt al forn", ha afirmat.
Al mercat també hem pogut parlar amb la Dolores i la Marian de Bacallà Loli-Andreu, que han decorat la seva parada amb la representació de la vella Quaresma amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. A més, hem pogut veure algunes sardines penjades disfressades, i elles també s’han vestit de doll. "Abans, tothom es disfressava, tant paradistes com clients", explica la Dolors. "I és que antigament es construïa un ateu on a l'interior dipositàvem sardines i desfilàvem pels carrers, acabàvem amb una sardinada popular". La Dolors també ens ha revelat que tradicionalment, alguna cosa que no podia faltar a taula era la "coca de sardines".
I si encara no has tingut temps de gaudir d’aquest dia tan especial, la festa no acaba aquí. Al districte de Sant Andreu, podeu gaudir tot el dia de diverses activitats relacionades amb aquesta celebració. Hi haurà diversos tallers, un seguici funerari i, per acabar, un espectacle tant per als més petits com per als grans.