Com conservar millor les fruites i verdures

Segurament has notat que algunes fruites i verdures no maduren al mateix temps, sinó que totes ho fan al seu ritme. Aquesta diferència no és una casualitat, és el que provoca l’etilè, una hormona que regula la maduració de moltes fruites i verdures.
Primer de tot, hem de conèixer que existeixen dos tipus de fruites i verdures, les climatèriques i les no climatèriques. Les climatèriques són aquelles que continuen madurant un cop després d’haver-se collit de la planta, com la poma, la pera, el tomàquet, el plàtan o l’alvocat... En canvi, les fruites no climatèriques són aquelles que no maduren més després d’haver-se collit com la mandarina, la cirera, la taronja, la pinya, la llimona…
També hem de saber que mentre les fruites maduren emeten etilè, un gas produït per les plantes de manera natural i conegut com “l’hormona d’envelliment de les plantes”. I quan les fruites i verdures entren en contacte amb aquest gas continuen madurant, siguin climatèriques o no climatèriques.
Per aconseguir que les nostres fruites i verdures es conservin en un estat òptim durant més temps, avui t'ensenyem la manera de conservar els aliments.
Per exemple, si guardem cebes i patates juntes, les cebes es faran malbé més ràpidament perquè les patates alliberen etilè i les cebes molta humitat, per tant, convé tenir-les sempre separades. Un altre cas comú és el de les pomes i els plàtans. Ambdós produeixen molta quantitat d’etilè, així que si els guardem junts, la maduració tarda menys temps i podríem haver de tirar-los abans d’hora.
Per a conservar millor les fruites i verdures podeu aplicar els següents consells pràctics:
- Separar els aliments: Si tenim totes les fruites en el seu punt òptim de maduració l’ideal és separar les fruites i verdures climatèriques i les no climatèriques, per això, et recomanem conservar les fruites i verdures no climatèriques dins la nevera, i les climatèriques fora, en el fruiter o a temperatura ambient, en un lloc fresc per evitar que s’acumuli molt d’etilè.
- Utilitzar els calaixos de la nevera: Les neveres tenen calaixos amb diferents nivells d’humitat. Usa els de baixa humitat per a fruites que produeixen etilè i els d'alta humitat per a verdures que són sensibles a aquest gas.
- Juga amb les possibilitats que et dona l’etilè: Si tens una fruita no climatèrica que encara no està del tot madura, guarda-la juntament amb fruites que emeten etilè perquè segueixin el cicle de maduració.
El correcte maneig de l’etilè i del coneixement dels processos de maduració pot estirar al màxim la vida dels teus vegetals evitant haver de tirar algunes fruites i verdures abans del que els hi tocaria. Per això, conèixer quines fruites i verdures produeixen etilè i com se les pot emmagatzemar adequadament ajuda al fet que no s’accelerin els processos naturals de la vida dels vegetals que consumim.