Combat el fred amb una recepta de cap i tripa amb cigrons
Avui toca celebrar el Dia Mundial dels Llegums! I per fer-ho, us proposem una recepta ben reconfortant amb aquest fred i, sobretot, feta amb productes de temporada: els menuts.
I és que ja fa un temps que la venda de menuts – vísceres de xai, vedella i porc, principalment– viu un cert repunt. Els menuts tenen un gran valor proteic i aporten nombrosos minerals com el ferro, el potassi, el fòsfor o el zinc.
Als mercats de Barcelona hi trobareu òrgans vitals, amb un aspecte rosat, brillant i fresc; altres parts dels animals, algunes de completament netes i blanquejades; i menuts precuinats. Sortir de la zona de confort sempre costa, però als mercats hi ha especialistes en aquest producte que us ajudaran a introduir-vos-hi. Deixeu-vos aconsellar tant pel que fa a les peces com a les seves possibilitats culinàries.
Ingredients (per a 4 persones)
- 400 g de tripa
- 400 g de cap de vedella
- 150 g de cigrons cuits
- 2 cebes i 2 nyores
- 1 tomàquet ratllat
- 1 pebrot verd i ½ pebrot vermell
- ½ pastanaga
- 1 tall de xistorra o xoriço picant
- Aigua o brou de carn
- Pebre vermell picant
- Vi ranci
- 10 ametlles i 10 avellanes
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre negre
Elaboració
- Netegeu i bulliu la tripa i el cap. Reserveu-ho.
- En una cassola amb poc oli, sofregiu la ceba fins que s’estovi.
- Afegiu-hi els pebrots i la pastanaga tallats molt petits. Sofregiu 10 minuts tot remenant.
- Aboqueu-hi el vi ranci. Quan l’alcohol s’hagi evaporat incorporeu-hi el tomàquet ratllat.
- Un cop enfosquit, afegiu-hi la xistorra, el pebre, aigua o brou i la tripa trossejada. Saleu-ho, tapeu-ho i deixeu coure 40 minuts.
- Afegiu-hi el cap trossejat, tapeu-ho de nou i coeu-ho 30 minuts més.
- En un morter, piqueu la fruita seca i la carn de les nyores salpebrades.
- Abans d’apagar el foc, aboqueu-hi la picada i els cigrons cuits.
Podràs trobar aquesta i moltes altres receptes al llibre ‘Temps de Mercats’!