Coneixes les tradicions gastronòmiques d’arreu del món per donar-li la benvinguda al nou any?
Raïm, llenties, pudding, galetes, fideus… Coneixes les tradicions gastronòmiques d’arreu del món per donar-li la benvinguda al nou any?
Ben segur que el dia 31 de desembre el raïm no faltarà a les nostres taules. I és que aquesta tradició va començar l’any 1909, quan uns viticultors del País Valencià van decidir repartir raïm entre els ciutadans per donar-li sortida a l’excés de producció, assegurant que qui en mengés la nit de Cap d'Any tindria bona ventura l'any següent.
Els veïns de Portugal tenen una tradició similar a la nostra, tot i que amb una petita diferència: canvien el raïm per panses.
A Itàlia, la bona sort ve en forma de llentia. Els italians acomiaden l’any amb llenties amb cotechino (un tipus de botifarra), juntament amb puré de patata. Acabar-se el plat és important per atraure la bona sort!
12 plats diferents! Així celebren a Polònia el cap d’any, amb 12 receptes diferents protagonitzades pel peix i la col.
A Grècia, un pastís anomenat ‘vassilopitta’ amaga la fortuna. Qui en mengi i trobi una moneda, tindrà bona sort durant tot l’any.
Als Països Baixos opten per unes boles de brioix anomenades ‘oliebollen’. Estan fregides i van farcides de crema o endolcides amb sucre i panses.
A Noruega sopen costelles de corder (pinnekjøtt), sopa d’arròs i peppercakes, unes galetes típiques del Nadal.
A Alemanya, és costum deixar al plat restes del sopar, un símbol d’abundància per assegurar que l’any vinent tindran els rebosts ben plens.
Una mica més lluny, a Veneçuela, la tradició marca que han de regalar a amics i familiars ‘hallacas’, uns paquets farcits de carn i farina de blat de moro embolicats amb fulles de plàtan. Amb aquest oferiment, començaran l’any amb bon peu.
Als Estats Units, per aconseguir bona sort - especialment pel que fa a la butxaca-, aposten pel ‘hoppin’ John’, un plat d’arròs amb pèsols o carn de porc.
A la Xina, el sopar està protagonitzat pel peix de riu -un símbol d’abundància- i pels fulls verds com l’enciam, que signifiquen bona sort.
I al Japó, el símbol de la longevitat i la prosperitat arriba de la mà d’un plat anomenat ‘Toshi-koshi-soba’. Es tracta d’un plat de fideus que, segons la zona, va acompanyada d’espècies, algues, ou, peix i verdures.
Finalment, a les taules mexicanes no faltaran els ‘romeritos’, llom de porc o gall d’indi al forn, tamals, bunyols, bacallà i ponx de fruites.