Coneixes les tradicions gastronòmiques de Carnestoltes?
La festa de Carnestoltes als mercats de Barcelona es viu amb disfresses, guarniments, música, espectacles… Però, sobretot, amb molta gastronomia!
Com la majoria de celebracions, aquesta festa té atribuïts un seguit de productes característics. La gastronomia i la gresca sempre van de bracet! En aquest cas, estem parlant de la botifarra d’ou, el farcit de Carnaval, la truita, la coca de llardons, els bunyols de vent, les orelles de Carnestoltes. En la publicació d’aquesta setmana parlarem en profunditat de la botifarra d’ou, el farcit de Carnaval i la truita, i la setmana vinent ens centrarem en la part més dolça d’aquesta tradició.
La tradició gastronòmica marca l’inici de la festa de Carnestoltes el Dijous Gras: durant aquesta jornada, és típic menjar truita i botifarra, especialment la d’ou, preparada amb carn d’espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre. Aquests productes estan lligats a Carnestoltes perquè és dels darrers dies en què se solien consumir abans de començar la Quaresma, període en què es prohibien tant els ous com la carn. Carnestoltes es considerava una setmana de disbauxa abans de l’austeritat de la Quaresma.
La botifarra d’ou és un producte de reaprofitament que es va crear per utilitzar les reserves que tenien les famílies després de la matança del porc. Allò que sobrava es barrejava amb ous i cansalada, i així va ser com va sorgir aquest plat deliciós. El color de l’exterior de la botifarra és groguenc pàl·lid i la intensitat del color depèn de la quantitat i la qualitat dels ous utilitzats. Es tracta d’un aliment ric en proteïnes d'alt valor biològic, ja que conté tots els aminoàcids essencials de l'ou i vitamines del grup B, vitamina A i ferro.
Parlem ara del farcit de Carnaval, un embotit típic dels Pirineus que es prepara omplint l’estómac del porc amb carn del cap, papada, cansalada, pa, ous, panses, arròs, all, pebre i julivert. Una de les claus del sabor del farcit és la seva cocció, que es fa molt a poc a poc. El 2022, Xavi Bou Bosch, de Xarcuteries Bosch, amb parada al Mercat del Clot, va guanyar la categoria ‘Farcit de Carnaval’ del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. En Xavi Bou ens explicava l’any passat que es tracta d’un producte que sorprèn molt als clients pel seu gust: una barreja de dolç i salat.
Passant a les truites, durant aquesta festa i tot l’any en podem preparar de moltes classes i sabors: de patates, d’espinacs, de formatge, de pernil, de bacallà, de bolets, de carabassó… I també, de botifarra d’ou! La combinació ideal dels dos productes més típics de Carnestoltes!
Avui us presentem una recepta de truita de botifarra d’ou senzilla i deliciosa! Necessitarem 2 ous, 1 terç de botifarra d’ou a rodanxes, un bocí de cansalada, sal i oli d’oliva verge extra.
- Primer de tot, tallem en petits daus la cansalada i la fregim en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Ho reservem en un paper de cuina per treure l’excés d’oli i grassa.
- Pelem la botifarra d’ou i la tallem a rodanxes.
- La saltem uns minuts a la paella amb una mica d’oli d’oliva i hi afegim la cansalada.
- Batem els ous en un bol, els hi posem sal al gust i els afegim a la barreja anterior.
- Repartim de forma uniforme en una paella els ous, la botifarra d’ou i la cansalada, tot ben barrejat.
- Coem la truita dos minuts per un costat, li donem la volta i l’acabem de coure per l’altra banda.
- I ja estarà llesta per consumir! La podem acompanyar d’un parell de llesques de pa.
Si només de llegir aquesta publicació ja se us ha fet la boca aigua… Tenim una proposta per a vosaltres! Aquest dissabte, 11 de febrer, d’11 a 15 h, el Mercat d’Hostafrancs s’avança a la celebració de Carnestoltes amb un tast de botifarra d’ou. Aquesta activitat s’emmarca en el cicle gastronòmic i lúdic ‘Tasta’M’, una iniciativa de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona que posa en valor els productes de temporada. Durant els dies previs, els comerciants obsequiaran els clients amb tiquets de beguda i tapa per al ‘Tasta’M’.