Consells per gaudir d'una barbacoa d'estiu
L'estiu és sinònim de temps lliure, vacances i reunions amb amics i família. I durant aquest període, quina millor manera de gaudir d'aquests moments que amb una barbacoa? Avui et portem alguns trucs i consells perquè sigui tot un èxit!
El producte estrella de qualsevol barbacoa és, sens dubte, la carn. Per saber més sobre aquest món, hem visitat la Cansaladeria la Moianesa, situada al Mercat de la Boqueria. L’Àngels, copropietària de l’establiment, ens ha explicat quins són els elements bàsics que no poden faltar en tota barbacoa!
A la Moianesa ens ofereixen una selecció de carns de porc per fer a la brasa, començant per un clàssic: la ventresca. Aquesta part del porc és especialment gustosa, i l'Àngels ens recomana tallar-la fina perquè es cuini ràpid i quedi ben cruixent.
I, per descomptat, no hi ha barbacoa sense botifarra. A la parada ens recomanen la botifarra tradicional amb un punt de pebre i la botifarra negra de Balaguer. No s’ha de fer massa cuita, i una bona manera de cuinar-la és en tirallonga.
Un altre peça que no pot faltar són les costelles, que es poden preparar de diverses maneres. Una opció és presentar-les senceres. "Molta gent les marina el dia abans amb herbes, sal i pebre" explica l’Àngels. També es poden fer en tires llargues, o bé es poden menjar com un xurrasco.
A més de la carn de porc, podem optar per carn de vedella, com les costelles, el bistec o l'entrecot, que són ideals per a la brasa perquè queden ben tendres i sucoses!
La carn de xai, com les costelles o l’espatlla sempre és ben rebuda a taula. I si preferiu el pollastre, ens recomanen especialment les ales, les cuixes o el pit, ideals per fer a la graella.
Per complementar, no poden faltar les verdures com els espàrrecs, les albergínies, els pebrots i les cebes. A més, les patates i les amanides són acompanyaments perfectes pel teu àpat. I no oblidis les salses i guarnicions, com la barbacoa, la mostassa o l’allioli!
Per a opcions vegetarianes i veganes, les broquetes de verdures són una bona elecció. Poden incloure pebrot, ceba, carabassó i bolets, marinats amb oli d’oliva, all, herbes i espècies. Una altra alternativa són les hamburgueses vegetals, que les pots preparar amb base de llegums com llenties o cigrons, o les verdures farcides, com els pebrots o els tomàquets amb cuscús, verdures i espècies. Amb aquestes alternatives, ningú queda fora per gaudir d’una bona barbacoa!
A l’hora d’encendre el foc, fes-ho amb antelació per assegurar-te que arriba a la temperatura adequada quan estiguis llest per començar a cuinar. Un consell pràctic és evitar amuntegar la carn a la graella, ja que això pot fer que la temperatura baixi i els aliments no es coguin uniformement. El millor és deixar espai entre els talls perquè la calor pugui circular bé.
També és important seguir un ordre a l’hora de col·locar els aliments a la graella. Comença amb les peces que requereixen més temps de cocció, i gira-les amb regularitat per garantir una cocció uniforme i aconseguir el punt desitjat!
Ara sí, ja estàs llest per començar! Ves a buscar la carn al teu establiment de confiança i, si tens dubtes, els comerciants dels mercats et donaran tots els consells necessaris!