Costellam de porc amb magranes
Per a 4 persones.
Per a la melassa:
- 6 magranes grosses i madures
- 200 g de sucre morè
- 30 ml de suc de llimona
Per a la marinada:
- 200 ml de melassa de magrana
- 1 culleradeta de suc de carn reduït
- 1/2 ceba ratllada
- 1/2 culleradeta d’orenga o herbes provençals
- 1 all
- 1/2 culleradeta de gingebre en pols
- 1 culleradeta de comí en pols
- 1 cullerada de mostassa antiga
- 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- sal i pebre
- bitxo sec i coriandre fresc trinxat (opcional)
Quan penses en la tardor, un dels primers fruits que et venen al cap és la magrana. Aquest fruit rodó, amb tons marronosos i rogencs per fora, i aquells petits tresors sucosos i brillants a dins, semblants a robins, té tot el que necessites per donar-li un toc especial als teus plats. Ara bé, desgranar-la... és tot un art! Però, creieu-nos, val la pena la paciència perquè la recompensa és deliciosa.
No és només pel seu aspecte i gust, sinó perquè està plena de propietats bones! Amb més d’un 80% d’aigua, és una font refrescant de nutrients. Conté betacarotè, que el teu cos transforma en vitamina A, bona per la vista i la pell, vitamines del grup B pel sistema nerviós, i vitamina C, clau per mantenir la pell i les articulacions a punt. A més, és rica en minerals com el potassi, el calci i el magnesi, que ajuden a reforçar les defenses.
Les magranes són una aposta segura, tant si les trobes perfectes d’aspecte com si estan una mica “maltractades”. De fet, diuen que com més lletja per fora, més dolça per dins! I si no tens ganes de pelar-les, no pateixis! A moltes parades o herboristeries ja les venen en suc. I si no, per als amants de les begudes especials, també hi ha licors de magrana.
Aquesta fruita és versàtil, i no només per les postres! La pots incorporar a plats principals, com l’amanida, la pasta, la carn o el peix, i prometem que donarà un toc únic. Els productes derivats, com el suc, també són una bona alternativa si et fa mandra desgranar-la.
Si ets d’aquells que busca els remeis naturals, aquí tens algunes idees: les gàrgares amb suc de magrana van de perles per la tos seca; els grans ajuden amb la febre, diarrea o còlics, i la fibra de les parets blanques de la magrana és ideal per combatre l'estrenyiment. Com veus, la magrana és tota una aliada!
Per la recepta d’avui farem costellam de porc amb magrana, un plat que combina a la perfecció el sabor suculent del porc amb el toc dolç i lleugerament àcid de la magrana.
Elaboració
- Peleu i desgraneu les magranes. Reserveu un grapat de grans per decorar i passeu la resta per una liquadora o tritureu-les amb un robot de cuina.
- Després, filtreu-les amb un drap de cotó.
- Aboqueu el suc obtingut en un cassó amb el sucre i el suc de llimona. Feu-ho bullir uns 45 minuts o fins que redueixi a la meitat per obtenir-ne la melassa.
- A continuació, barregeu tots els ingredients de la marinada (menys l’all i la carn) en un bol.
- Disposeu el costellam de porc en una safata i refregueu molt bé tota la carn amb l’all, com si féssiu pa amb all.
- Tot seguit, amb un pinzell o uns guants, pinteu-lo amb l’oli i, finalment, impregneu-lo completament amb la marinada.
- Tapeu la safata amb paper film i reserveu-la a la nevera almenys un parell d’hores. Mentrestant, escalfeu el forn a 200 °C.
- Passades les 2 hores, fornegeu el costellam 12 minuts per un costat i 12 per l’altre. Després, abaixeu la temperatura del forn a 170-180 °C i coeu la carn fins que s’estovi. Mulleu-la amb el seu propi suc perquè no quedi resseca. Si en algun moment del fornejat veieu que la superfície està bastant torrada, tapeu el costellam amb paper d’alumini i continueu la cocció.
- Decoreu-lo amb el grapat de grans de magrana reservats.
Aquesta recepta està extreta del llibre Temps de mercats Vol 3. Us animeu a cuinar aquest costellam de porc amb magranes?