Cuidem les abelles
El Dia de les Abelles és una ocasió especial per celebrar l'exquisida mel que produeixen, però també per recordar el seu paper clau en l'equilibri de l'ecosistema. Més enllà de la seva capacitat per produir mel, les abelles són incansables pol·linitzadores que asseguren la supervivència de moltes espècies de plantes amb flor.
Quan les abelles es mouen de flor en flor en cerca de nèctar i pol·len, transporten involuntàriament els grans de pol·len d'una flor a una altra, facilitant la fecundació i la formació de nous fruits i llavors. De fet, aproximadament el 75% dels cultius d'aliments humans depenen de certa forma de la pol·linització de les abelles i sense elles, moltes espècies vegetals disminuirien dràsticament, posant en risc la diversitat de l'ecosistema.
Més enllà del seu fonamental paper en l'ecosistema, les abelles ens permeten gaudir d'un producte molt valorat, la mel. Un aliment creat a partir del nèctar recollit a les flors i que a part de ser un tresor gastronòmic, aporta múltiples beneficis per a la salut gràcies a les seves propietats. Entre aquestes propietats destaca per ser una font rica d'antioxidants, vitamines i minerals que contribueixen a reforçar el sistema immunitari i proporcionen energia en nostre dia a dia.
La mel és un producte complex, ja que presenta una gran varietat de sabors i aromes segons les flors d’on extreuen el nèctar les abelles i que afecten de forma directa al producte final.
Per conèixer millor algunes d'aquestes varietats, visitem parada La Gana del Mercat de la Llibertat, on trobem la Lídia, que ens explica quines opcions tenim disponibles i quines són les seves característiques.
Per començar, podem optar per la mel de romaní, una varietat apreciada per la seva aroma i intensitat de sabor amb un toc amarg. Aquesta mel és ideal per afegir a plats salats com acompanyament de formatges forts, carns a la brasa o fins i tot en adobs per a barbacoes. A més de la seva excel·lent combinació amb plats salats, la mel de romaní també és coneguda per les seves propietats estimulants i digestives.
Una altra opció és la mel de castanyer, que es pot reconèixer pel seu color fosc i gust robust. Es tracta d'una mel recollida a partir del nèctar de les flors del castanyer i la seva consistència espessa i textura densa la fan perfecta per untar en torrades o per afegir a iogurts i postres. També destaca per ser una de les més recomanades per alleugerir els dolors de gola i calmar la tos.
La mel de farigola és una varietat que destaca per tenir un color ambre clar i un sabor suau amb cert regust d'herbes. Si us agraden les infusions o el te, la mel de farigola pot ser una gran acompanyant. A més, és una varietat que sovint s'utilitza en l'elaboració de postres.
En últim lloc, la mel de taronger és una varietat popular a la cuina de molts restaurants pel seu sabor agradable que té un toc refrescant. Igual que la mel de farigola és una variant molt emprada en la rebosteria. En l'àmbit nutritiu destaca per ser rica en vitamina C i compta amb propietats antibacterianes i antiinflamatòries.
Totes aquestes són algunes de les varietats que podeu trobar a la parada de la Lídia. Ara que les coneixeu millor, és un gran moment per fer una visita i provar aquelles que s'adaptin més als vostres gustos i necessitats!