De Nàpols al món: feliç Dia Mundial de la Pizza!
Sabies que prop del 20% dels restaurants del planeta són pizzeries? Avui se celebra el Dia Mundial de la Pizza, i volem retre homenatge a aquest famós plat italià elaborat a base de farina, ou, llevat, oli d’oliva i sal.
Tot i que el seu origen no està clar, alguns relats el situen l’any 1889, quan el cuiner napolità Raffaele Esposito, de la Pizzeria di Pietro e Basta Cossi, va crear la pizza margherita per honorar als reis d’Itàlia, Margarida de Savoia i Humbert I. La pizza destacava perquè contenia els colors de la bandera italiana: el vermell del tomàquet, el verd de l’alfàbrega i el blanc de la mozzarella.
I des de Nàpols, a poc a poc aquest plat es va anar guanyant la seva merescuda fama arreu del món, i van néixer noves adaptacions com la fugazza argentina, la sfincione de Mèxic, la hawaiana - creada a Alemanya-, o les versions americanes New York i Chigado style.
Ens acompanyeu a fer un repàs per algunes de les pizzes més populars del món?
- Margueritha: feta a base de tomàquet, mozzarella, alfàbrega, orenga i oli d’oliva. La preferida dels autèntics fans de la pizza tradicional.
- Napolitana o romana: és la segona pizza més tradicional d’Itàlia i destaca per la seva massa més suau, esponjosa i lleugerament més doble, amb la crosta més alta. Els seus ingredients són tomàquet, mozzarella, alfàbrega, oli d’oliva, anxoves, tàperes i orenga.
- Quatre formatges: és la preferida dels amants del formatge. Segons la recepta tradicional, són quatre formatges amb la certificació de Denominació d’Origen Protegida: el fontina (originari del Vall d’Aosta), el gorgonzola (de Milà), el parmesà (de Parma) i la mozzarella (de Campania).
- Quatre estacions: elaborada a base de carxofes (primavera), olives amb tomàquet i alfàbrega (estiu), xampinyons (tardor) i pernil (hivern). Els ingredients que conformen les quatre estacions no es barregen, sinó que es reparteixen en quatre parts diferenciades.
- Funghi: segons la tradició, aquesta pizza no porta ni tomàquet ni formatge, només xampinyons (Portobello, de París o bolets variats).
- Diavola: destaca pel seu toc picant a base de xoriç, salami, inclús xiles i formatge amb caràcter.
- Calzone: pizza tancada en forma d’empanadilla que destaca per la seva sucositat. És originària de Puglia, a Nàpols, i pot ser de diferents ingredients: formatge, carn, tonyina, verdures, xampinyons, embotits…
- Carbonara: és una pizza blanca -no porta tomàquet a la base-, i està feta a base de panceta, ou, formatge i pebre negre molt. És a dir, els ingredients tradicionals de la salsa carbonara.
- Barbacoa: nascuda als Estats Units, el seu ingredient estrella és la salsa barbacoa, i també porta carn picada i ceba.
Ja ens fa soroll la panxa… Recordeu que als mercats de Barcelona trobareu tots els ingredients per fer una pizza de 10!