Dels asteques a l’espai: celebrem el Dia Internacional del Guacamole
El guacamole és molt més que una salsa: és una icona gastronòmica que ha conquistat taules d’arreu del món. Cremós, refrescant i versàtil, es pot gaudir tant amb natxos com en amanides, torrades o plats principals, i avui se celebra el seu Dia Internacional!
El secret del seu èxit és la combinació d’ingredients senzills i saborosos: alvocats madurs, ceba, tomàquet, coriandre fresc, suc de llimona i un toc de sal i pebre. L’alvocat, l’ingredient principal de la salsa, aporta el característic color verdós i és considerat un superaliment ric en greixos saludables, vitamines i minerals. Això converteix el guacamole en una opció no només deliciosa, sinó també nutritiva.
A Fruites i Verdures MCM, al Mercat del Ninot, la Carme Borràs ens explica que l’alvocat és un dels productes més demanats. “S’ha posat de moda i ara la gent el compra per tot: amanides, entrepans i fins i tot hamburgueses”, comenta. La seva textura i el seu sabor fan que combini amb gairebé qualsevol recepta.

L’origen del guacamole es remunta a l’època dels asteques, quan habitaven al territori que avui coneixem com a Mèxic. La llegenda explica que va ser el déu Quetzalcoatl qui va oferir el guacamole als seus deixebles. Amb el temps, la recepta es va transmetre i adaptar a diferents regions de l’Amèrica del Sud, fins a esdevenir un plat internacional. Tot i que hi ha múltiples versions, ingredients com l’alvocat, la ceba, el coriandre i el suc de llimona són imprescindibles en qualsevol recepta.
Com a curiositat, es diu que el guacamole és un dels pocs aliments que ha tingut el privilegi de viatjar a l’espai. L’any 1969, durant la missió Apollo 11, els astronautes que van trepitjar per primera vegada la Lluna el van incloure entre les seves provisions!
Així que, avui és l’excusa perfecta per preparar-ne a casa! Als mercats de Barcelona hi trobareu els millors ingredients per elaborar-lo fresc, saborós i al vostre gust. Només necessites:
- 2 o 3 alvocats madurs
- 1 tomàquet madur
- 1 ceba tendra petita
- Unes fulles de coriandre fresc
- Suc de mitja llimona
- Sal i pebre (o bitxo, si el voleu més picant)
Només cal aixafar la polpa dels alvocats amb una forquilla, afegir-hi la resta d’ingredients tallats ben petits i barrejar-ho tot. En pocs minuts tindreu un guacamole autèntic, nutritiu i ben saborós!
