Descobreix les verdures crucíferes: una guia completa.
Des de ben segur que durant la teva vida has consumit o menjat algun tipus de verdura crucífera. Però, saps realment quines són? Aquest tipus de verdures, formen una família de plantes que pertanyen al gènere brassicàcia. Dins d’aquest grup, hi ha una àmplia varietat de vegetals, però els més coneguts són el bròcoli, el bròquil, la coliflor, la col i el romanesco.
Les crucíferes són conegudes per les seves fulles verdes o capítols florals que es formen en forma de creu. Aquestes són una font de nutrients i vitamines del grup B, com la vitamina C, la vitamina K i àcid fòlic. A més, destaquen per la seva alta concentració de minerals com el calci, el potassi i el ferro, essencials per al bon funcionament del nostre cos.
Però ja saps quin és el millor moment per menjar-les? En Carles de Fruites i Verdures la Selecta, amb parada al Mercat de Sant Gervasi, ens diu: “En tenim tot l'any, no obstant això, ara és l'època en què n'hi ha més i són de més proximitat. Ara són de Km0, ja que provenen de collites properes”. I és que l'hivern és la temporada ideal per a gaudir d'aquests productes, perquè hi ha més varietat i les baixes temperatures conviden a menjar-ne més.
I si el que us falten són idees i consells de com cuinar-les i consumir-les, en Miquel de Fruites i Verdures Torras, amb parada al Mercat de Galvany, ens diu: “Alguns plats habituals són la coliflor amb beixamel, el bròquil amb mongetes o un trinxat”. Però si el que vols és provar quelcom que no et deixarà indiferent, et recomanem la “col farcida amb formatge de cabra i fruits secs”.
Per començar, els ingredients necessaris per preparar aquesta recepta són una col gran, 150 g de formatge de cabra, 50 g de fruits secs picats (com nous, ametlles o panses), 2 cullerades d'oli d'oliva, sal i pebre al gust.
Pel que fa a la preparació d'aquesta recepta, seguiu aquests senzills passos: bullir la col durant 5 minuts fins que estigui lleugerament tendra. Després, es cola i es reserva. Seguidament, cal tallar el formatge de cabra en trossos petits i barrejar-lo amb els fruits secs picats. A la part superior de la col cal fer un tall i eliminar una mica del cor per fer espai per al farciment. Omplim la col amb la barreja de formatge de cabra i fruits secs. Col·loquem la col farcida en una safata per al forn, la reguem amb oli d'oliva, salpebrem al gust i la coem al forn durant uns 25-30 minuts fins que la col estigui tendra i el formatge estigui fos.
Per acabar, cal destacar que us convidem a fer alguna d’aquestes plats i receptes de la mà dels nostres productes frescos i de proximitat. Us quedareu sense provar-ho?