Descobrim plantes oblidades amb el Col·lectiu Eixarcolant!
![plantes](/mercats/sites/default/files/2023-11/_JMC8810.jpg)
Durant la Fira Mercat de Mercats ens vam convertir en especialistes en plantes oblidades amb el taller del col·lectiu Eixarcolant, una entitat que té com a objectiu fomentar un model de producció, distribució i consum més sostenible, ètic i just, servint-se de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Des de l’any 2016, aquest col·lectiu realitza projectes arreu de Catalunya en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació, la formació i l’assessorament per tal de fer possible que aquestes espècies silvestres es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir. Lluiten per tornar a posar les plantes oblidades al centre de les nostres taules.
L’Adriana Quena i la Karine Requena formen part d’aquest col·lectiu que ha recuperat ja més de 1.300 varietats tradicionals. Ens expliquen que tenen un banc de llavors a Jorba, on reuneixen més de 560 varietats preservades.
L’Adriana i la Karine ens han cuinat quatre receptes delicioses:
- Truita d’ortiga i formatge de cabra
- Hummus de carabassa amb flors (hi afegeixen sucre o mel per ajudar a remarcar el dolç de la carabassa)
- Amanida de fulles tendres
- Maionesa amb ravenissa blanca
I ens han parlat de plantes oblidades:
- La ruca silvestre de flors groga. Té un gust molt semblant al de la ruca comercial, però una mica més complex (té un toc picant, fresc i amarguent). Es pot fer servir igual que la ruca comercial, per exemple en pizzes o pastes. Era una planta que es consumia diàriament en la dieta romana.
- Les ortigues. No es poden collir sense guants, però una vegada les passes pel minipimer, els pèls urticants es perden. És recomanable saltejar-les i cuinar-les bé. Amb elles es poden preparar sopes, truites…
- Les borraines. Tenen la flor blava i, tant les fulles com les flors, tenen un valor nutricional important. Com en el cas de les ortigues, són ideals per a truites i sopes.
- La ravenissa blanca. És una planta herbàcia amb les tiges erectes, les fulles inferiors lobulades, peciolades i disposades en roseta. Es conserva força bé i és com una espècie de wasabi local.
Quan collim aquestes plantes, és important tallar-les en lloc d’arrencar-les perquè puguin tornar a créixer. Ens aconsellen també que, per conservar les flors fresques, les posem en un got amb aigua com a màxim dos o tres dies.
Us animem reconnectar amb aquestes plantes, que podem trobar en entorns com Montjuïc, el Turó de la Rovira o Collserola, i integrar-les en els nostres menús per evitar que es perdi tot aquest coneixement que encara segueix viu.