Dia del festuc, un aliment sa i versàtil
Ahir, 26 de febrer, es va celebrar el Dia del Festuc, un dels fruits secs preferits de moltes persones i que alhora té grans propietats nutritives.
El festuc té els seus orígens a Àsia. Països amb climes secs i poca humitat com Afganistan i Iran van ser dels primers a cultivar aquesta varietat. Es tractava d'un aliment que estava destinat només a les classes més altes i que era conegut com el fruit sec del somriure. Més endavant, els festucs s'han acabat exportant i cultivant arreu del món.
El festuc és un aliment amb una gran quantitat de propietats. El nutrient principal són les grasses beneficioses pel cor. També compta amb altres nutrients com els hidrats de carboni, les proteïnes vegetals i la fibra, i és ric en minerals com el ferro, que ajuda a la pressió arterial. A més, tot i ser un aliment calòric, és un dels fruits secs que menys en té en proporció, 562 calories per cada 100 grams de festucs.
Al mercat del Ninot trobareu la parada Porta Novau. Es tracta d'una parada familiar (ja és la 3a generació) que comercialitza llegums i fruits secs a granel. També ofereix una multitud de plats preparats. Allà, la Lluïsa us explicarà la gran quantitat de fruits secs i les diferents tipologies de les quals disposen. En el cas dels festucs, en tenen per a tots els gustos: torrats, sense torrar, amb closca i sense closca. La Lluïsa destaca el festuc com un gran acompanyament, sigui en amanides o salses.
Més enllà d'utilitzar el festuc com a acompanyament, també es pot fer servir com a ingredient protagonista. Sobretot en receptes de rebosteria, com les galetes de festuc. Els ingredients necessaris són:
• 1 ou
• 120g de sucre roig
• 50g de sucre blanc
• 120g de farina tamisada
• 160g Mantega
• 100g Festucs trossejats
• 60g Cacau en pols
• 1 cullerada de llevat
Elaboració:
1.- Comencem barrejant la farina, el cacau i el llevat, per una banda.
2.- Per l'altra, barrejarem la mantega amb el sucre blanc i el sucre roig.
3.- Aquesta segona barreja la batem fins que els ingredients estiguin ben integrats entre si. Sempre que la mantega estigui a temperatura ambient serà més senzill cohesionar els ingredients.
4.-Quan els ingredients ja estan integrats, afegim l'ou i encara batem perquè aquest també s'integri en la massa.
5.- Un cop la massa està cohesionada, anem afegint la barreja del punt 1 alhora que continuem batent de forma curosa.
6.- En el moment en què la massa no tingui grumolls estarà acabada.
7.- Dels festucs disponibles en separem una part i l'altra l'integrem a la massa intentant que no s'esmicoli.
8.- A partir d'aquí, comencem a fer les galetes amb el motlle que vulguem o a mà i hi afegim a sobre els festucs restants.
9.- Posem les galetes al forn durant 10 minuts a 150 °C.
10.- Deixem reposar les galetes uns quinze minuts perquè no es trenquin.
Ja podrem gaudir d'un resultat ben dolç!