Dia Internacional del Sushi: un viatge pel seu origen, tradició i sabors
El sushi és el símbol de referència de la gastronomia japonesa, un menjar que ha arribat a tot el planeta i que avui, 18 de juny, celebra el seu Dia Internacional. L’origen d’aquesta commemoració és bastant recent, ja que va ser proposada el 2009 per Chris DeMay, l'administrador d’una pàgina de Facebook que es deia 'Sushi'. La seva proposta va ser molt acceptada a les xarxes socials i des d’aleshores, restaurants i aficionats al sushi aprofiten el dia per descobrir, menjar, preparar, i en definitiva, gaudir de les infinites combinacions d’aquest menjar.
El significat del mot 'sushi' és 'arròs amb vinagre'. De fet, la paraula japonesa prové de la unió de su (vinagre) i shi-meshi (arròs). I és que l’arròs especial per sushi és la base imprescindible. S’ha de cuinar amb precisió per aconseguir la textura i el punt de sabor ideals, adobat amb vinagre d’arròs, sucre i sal. Sobre aquesta base és on es col·loquen altres ingredients: peixos, mariscs, verdures o fins i tot versions més creatives o modernes amb carn o fruites.
Per conèixer més sobre els peixos que més s’utilitzen en la preparació del sushi hem vingut al mercat del Ninot per parlar amb en Josep, al capdavant de la Peixateria Mary des de fa trenta anys. En Josep ens comenta que té com a clients a xefs japonesos i que els imprescindibles sempre són el salmó i la tonyina.
El salmó (sake) és conegut per la seva textura suau i sabor delicat i la tonyina, especialment la ventresca (toro), aporta un toc gras i intens que fa boníssim aquest tall de la tonyina.
També ens comenta que ven molta anguila (unagi) i la rèvola (karei) que els serveix per preparar els típics nigiris i sashimis. En Josep ens desvela que la clau perquè el sushi sigui segur i saborós és congelar adequadament el peix abans de consumir-lo cru.
El sushi té les seves arrels en tècniques de conservació del peix que es remunten a l’antiga Xina, però va ser al Japó on va adquirir la seva forma actual. Avui, a més de les versions més tradicionals, els xefs juguen amb fusions innovadores, incorporant noves textures i sabors, adaptant-se a gustos i tendències modernes sense deixar de perdre l’essència.
L’art de la preparació de sushi requereix anys d’aprenentatge, en què els cuiners japonesos sobretot, van a escoles on es perfecciona cada detall: des del tall del peix fins a l’equilibri del vinagre a l’arròs i la presentació de cada peça.
Si mai has tastat el sushi, aquest Dia Internacional és una oportunitat perfecta per endinsar-te en aquest món tan extens, sigui en un restaurant especialitzat o intentant preparar-lo a casa amb els productes més frescos dels Mercats de Barcelona!
楽しむ (Bon profit!)
