Dia Mundial de la Lasanya
Avui dia 29 de juliol se celebra el Dia Mundial de la Lasanya. La data coincideix amb el primer registre documentat de la paraula «lasagna» en un llibre de cuina del segle XIII i és l'excusa perfecta per gaudir d’aquest plat italià tan emblemàtic!
En Daniel, copropietari de Farina Pasta Fresca, ens explica la seva història. Ell és argentí, però des de ben petit s’ha interessat per la cultura italiana - de fet, els seus avis provenen del país de la bota-. Recorda amb afecte la seva infantesa, ajudant a fer pasta fresca a la seva àvia a casa. Aquesta tradició el va portar a estudiar cuina i a establir-se a Barcelona, on fa vint anys que hi viu.
Quan va arribar a Barcelona, en Daniel es va adonar que la ciutat mancava d'una oferta de pasta fresca. Així va néixer la idea de Farina Pasta Fresca. Fa 16 anys, juntament amb la Núria, van obrir la seva primera botiga a Sant Gervasi i, avui dia, tenen quatre punts de venda als mercats de Sant Gervasi, Guinardó, la Mercè i Concepció. Cada un d’aquests llocs té la seva pròpia personalitat, però comparteixen la mateixa passió per la pasta fresca de qualitat.
Farina Pasta Fresca ofereix una varietat impressionant de pasta. Des de la pasta llarga com espaguetis, tallarines, cintes i pappardelle, tant amb ou com sense, fins a una àmplia gamma de pasta curta com macarrons, rigatoni i fusilli. La seva especialitat, però, és la pasta farcida. Tenen raviolis de diverses formes i farcits que canvien segons la temporada: raviolis vegans farcits de verdures, bolets, llegums, així com pasta farcida de carn, tomàquet, formatge, poma i salmó. A més, ofereixen opcions sense gluten, importades directament d’Itàlia.
Però avui, la protagonista indiscutible és la lasanya. A Itàlia, la versió tradicional es prepara amb ragú de vedella, beixamel i parmesà. Al llarg del temps, s’han creat noves variacions, com la nord-americana, que porta també ricotta i mozzarella; les vegetarianes o alternatives amb base de verdures.
I no podem oblidar les variants vegetarianes, com la lasanya d'espinacs i ricotta, o fins i tot les opcions veganes que substitueixen els productes làctics per alternatives a base de plantes. En alguns llocs del món, fins i tot trobem lasanyes amb marisc!
A Farina Pasta Fresca també tenen una selecció de salses casolanes per acompanyar la pasta, com el pesto, pesto de tomàquet sec, pesto de festucs, bolonyesa, tomàquet i alfàbrega, i diverses cremes com crema de nous, de formatges o de bolets. En Daniel recomana especialment la salsa bolonyesa per a la lasanya, una combinació de ceba, api, pastanaga, tomàquet i dos tipus de carn.
En Daniel comparteix alguns consells imprescindibles per a preparar la millor lasanya. "Els ingredients han de ser frescos i de bona qualitat", ens diu. També recomana pre-coure les làmines de pasta un minut i després deixar-les reposar amb aigua fresca i una mica d’oli per evitar que s'enganxin. Per a la lasanya de carn, suggereix utilitzar dos tipus de carn, ja que la combinació de sabors de diferents carns li dona un toc especial. I no oblideu afegir el formatge que més us agradi, com ara el blau o l’emmental, tot i que la recepta clàssica porta parmesà.
Un altre truc important és la salsa beixamel, que aporta una cremositat a les capes de la lasanya. En Daniel recomana començar amb una capa de salsa a la base per evitar que la pasta s’enganxi al recipient. A més, també ens recomana cobrir la lasanya amb paper d’alumini i cuina a 180 graus durant 20 minuts, finalment cal retirar l’alumini cap al final perquè la lasanya gratini. Un consell d’or és deixar reposar la lasanya uns 15 minuts després de treure-la del forn per assegurar-se que manté la seva forma i no es desmunta en tallar-la.
Així que no espereu més i visiteu Farina Pasta Fresca, els nostres mercats! A més, si voleu seguir les seves novetats els trobareu a Instagram.