Dia Mundial de la Pasta: descobreix la versatilitat d'un clàssic de la gastronomia
Cada 25 d’octubre, els amants de la cuina celebren el Dia Mundial de la Pasta, un dels aliments més estimats i populars entre els consumidors gràcies a la seva versatilitat dins la cuina, les seves infinitats de formes, textures i evidentment, el seu sabor.
Quan pensem en la pasta, ens ve al cap Itàlia, ja que avui en dia és un dels pals de paller de la seva cultura gastronòmica, però és important destacar que el seu origen es troba a la Xina. Tot i això, amb els anys, ràpidament es va popularitzar arreu del món.
Malgrat els mites que relacionen la pasta amb una dieta poc equilibrada, la pasta és en realitat un aliment saludable quan es consumeix amb moderació i s’acompanya de salses naturals i ingredients frescos. Rica en carbohidrats, és una gran font d’energia, especialment per a esportistes, on és sabut que molts professionals trien la pasta com a àpat abans d’un partit o competició. A més, amb les versions integrals o sense gluten de l’actualitat, permeten gaudir sense remordiments a aquelles persones que tinguin al·lèrgies o intoleràncies.
Hem fet un recorregut pels Mercats de Barcelona per conèixer de prop algunes de les curiositats, consells i receptes envers aquest aliment. Acompanyeu-nos!
Si aneu al Mercat de la Llibertat, topareu amb en Michelle, l'ànima darrere de Duetti Gourmet Italiano. Amb només un any instal·lat Barcelona, després de tota la vida a Itàlia, el Michelle ja s’ha guanyat el cor de molts clients gràcies a la seva selecció acurada de productes delicatessen i tradicionals de la gastronomia italiana. Pasta fresca, embotits, formatges i salses són algunes de les delícies que hi podeu trobar.
El secret per cuinar la pasta perfectament, segons Michelle, és consumir-la al dente. Això significa coure-la només entre tres i quatre minuts, tot i que en alguns casos, com els raviolis, la cocció pot variar segons el farcit. Per ell, cap recepta supera l’autèntica carbonara. En paraules del Michelle, “s’ha de seguir la regla d’un rovell d’ou per persona”, que s’hauran de barrejar amb el pecorino romano i el greix del guanciale, prèviament fregit. Per acabar, simplement s'haurà d’incorporar amb la pasta bullida en una paella, juntament amb una mica d’aigua de la cocció. I ja ho tindries!
Val més fer-li cas al Michelle quan parli sobre la pasta, a Itàlia va guanyar dos anys consecutius el premi a la millor pasta biològica del país! Així que, si vols pasta de qualitat i d’origen, aquest és el teu lloc!
I si us endinseu al Mercat del Clot, a la plaça del Mercat, us trobareu amb l’Enric, el mestre cuiner del Celentano. Després d'anys treballant en restaurants italians, va decidir obrir la seva parada al mercat gràcies al seu amor per la pasta, seguint la tradició de la seva mare, que tenia una parada al Mercat del Ninot.
Per l’Enric, l’essència del Celentano és oferir productes frescos i casolans perquè és un ferm defensor dels productes de proximitat i del suport al comerç local. La seva especialitat són els raviolis, amb farcits que ell mateix elabora, com espinacs, carn, gambes o trufa. Una altra peculiaritat de Celentano és el seu compromís amb el medi ambient. A més d’utilitzar un embalatge el més sostenible possible, l’Enric ofereix la possibilitat de portar un tàper de casa per omplir-lo amb la pasta que més et vingui de gust, contribuint així a reduir l’ús de plàstic.
Sigui quina sigui la vostra preferència, la pasta és un plat versàtil que continua conquistat els paladars d'arreu del món. Així que, aquest Dia Mundial de la Pasta, animeu-vos a visitar els nostres mercats locals i gaudiu d’aquesta icona de la gastronomia mediterrània!