Dia Mundial del Sushi: passos a seguir per preparar-lo a casa
Avui és el Dia Mundial del Sushi, un menjar típic de la cultura nipona, i parlarem de com elaborar-lo a casa. Des de l'arròs fins a una de les parts més importants d'aquest menjar asiàtic, el peix. Concretament, el salmó i la tonyina.
Per fer l'arròs necessitarem aigua, sal, sucre i vinagre d'arròs. Els passos a seguir són senzills:
1. Es renta l'arròs els cops que facin falta fins que l'aigua surti clara.
2. Bullir l'aigua a foc alt, sense tapar l'olla, i quan comenci a bullir, ho baixem a foc lent.
3. Mentre es bull l'arròs, preparem el condiment. Posem el vinagre d'arròs, el sucre i la sal a foc lent fins que es dissolguin.
4. Un cop l'arròs està al punt i el condiment llest, ho mesclem fins que l'arròs tingui un aspecte brillant.
El salmó el podem trobar a les peixateries durant tot l'any. Normalment, prové de Noruega o d'Alaska.
Els passos per fer sushi amb salmó són:
0. En cas que no se li hagi tret la pell a la peixateria, espellar-ho.
1. Netejar el salmó a consciència. El sushi no deixa de ser un plat amb peix cru, per tant, és necessari fer una bona neteja del salmó per evitar riscos.
2. Posar-ho al congelador durant 48 hores com a mínim. No és recomanable deixar el salmó al congelador durant molts de dies perquè el salmó es queda sec.
3. Un cop passades les 48 h, s'ha de descongelar a poc a poc a la nevera. El període de temps recomanable és d'un dia a un dia i mig.
La tonyina també es pot menjar durant tot l'any, però la seva temporada àlgida és a l’estiu. A diferència del salmó, la tonyina s'ha de marinar per poder preparar saboroses peces de sushi.
Els passos per marinar la tonyina són:
0. En cas que no se li hagi tret la pell a la peixateria, espellar-la.
1. Netejar i congelar. Igual que el salmó, és important aquest pas per evitar riscos. Perquè surti bé, és recomanable deixar-la al congelador durant cinc dies.
2. Al moment en què es treu i es descongela, toca marinar-la. El temps de marinatge depèn de dos factors: la grandària (a menys grandària, menys temps de marinatge) i la temperatura (a major temperatura, menys temps de marinatge). Els ingredients necessaris són: salsa de soja, oli de sèsam i aigua.
Després de seguir els passos descrits, és el moment de fer els talls. Tant per al salmó com per a la tonyina, es poden fer fins i llargs com els nigiris o en rodanxes com els makis. Un cop fets els talls, els posem a l'arròs.
Si voleu elaborar makis és necessària l’alga nori. Aquesta alga, fina i de mida petita, canvia de negre a verd quan es cuina.
El pas més important a l'hora de preparar el sushi és escollir un bon producte. Al Mercat de Santa Caterina, per exemple, hi ha peixateries de tota la vida que us podran ajudar a l’hora triar-lo.
Hi podem trobar la Peixateria Rosi, de la família Balada, un establiment familiar que ja va per la tercera generació de peixaters. Un altre cas és Truncal Franquesa. L’Àngels, que prové de família de peixaters, fa quaranta anys que treballa al mercat i en sap moltíssim sobre peixos!