Dònuts casolans
- 500 gr de farina de força
- 25 grams de llevat fresc de fleca (o 10 gr de llevat sec de fleca)
- 150 ml de llet
- 100 ml d'aigua temperada
- 50 gr de mantega
- 75 gr de sucre
- 1 polsim de sal
- 1 ou
- 1 cullerada d'essència de vainilla
1. Dissol el llevat en un got amb aigua temperada i llet. Simplement, barreja fins que es dissolgui, es tornarà una pasta densa.
2. En un bol barreja els ingredients. Primer afegeix els ingredients secs: la farina, el sucre i la sal. Després afegeix la mantega a temperatura ambient, l'ou i l'essència de vainilla.
3. Incorpora el llevat fermentat, afegeix la llet i barreja.
4. Pasta suaument fins a aconseguir una massa elàstica que no s’enganxi.
5. Forma una bola amb la massa sobre una superfície enfarinada. Posa-la en un bol i tapa-la amb film transparent. Deixa-la reposar en un lloc càlid fins que dupliqui la grandària. Després, estira la massa amb ajuda d'un corró donant-li un gruix d'uns 1,5 cm.
6. Per a donar-li la forma de dònut, talla cercles de massa amb l’ajuda d'un motlle cilíndric. El forat típic del dònut es pot fer amb un tap o la boca d'una ampolla.
7. Col·loca els cercles de massa en una safata, cobreix amb film transparent i deixa que s'inflin i dupliquin el seu volum.
Un cop tenim la massa fermentada podem cuinar-los de dues maneres:
- Fregits: l'opció més comuna és fregir els dònuts. Per a fer-ho, pots utilitzar una fregidora (a temperatura de 175 °C) o fregir-los en un cassó profund amb abundant oli de gira-sol calent.
- Al forn: l'altra opció, més lleugera i saludable, és fer els dònuts casolans al forn. Col·loca els dònuts llevats en una safata coberta amb paper de forn i introdueix-los al forn preescalfat a 180 °C durant uns 15 minuts.