El codony, el fruit més autèntic de la tardor
Amb l’arribada de la tardor, el codony – un dels tresors més autèntics de la temporada – torna a ser protagonista a les nostres cuines. Als mercats, els paradistes mantenen viva la tradició, oferint codony fresc i preparat com s’ha fet sempre, perquè els sabors de la tardor arribin a totes les taules.
Ric en fibra i vitamina C, el codony és un aliment regulador que contribueix als processos metabòlics de l’organisme, ajuda a mantenir una flora intestinal saludable i aporta antioxidants que ajuden a combatre l’envelliment de la pell.
El codony no és una fruita per menjar crua. En Jaume Soley, paradista de la Boqueria, ens explica que “és una fruita per fer confitada, ja que quan està crua és aspre”. Aquesta aspror desapareix amb la cocció, deixant pas a una dolçor suau i perfumada, perfecta per elaborar codonyat, una recepta que travessa generacions i continua sent imprescindible a moltes llars catalanes.

El procés és senzill, però requereix paciència: cal bullir el codony, pelat i tallat, fins que s’estovi, i després coure’l amb sucre fins que adquireix la textura espessa i daurada tan característica. El resultat és una delícia que combina de meravella amb formatges curats, carns rostides o fruits secs.
A més del clàssic codonyat, Soley ens recomana provar el puré de codony: “es pot fer amb puré, com es fa el de poma, però amb codony”, que pot servir tant per acompanyar plats salats o com a base de postres casolanes.
Tot i que avui dia el codony pot semblar una fruita oblidada, als mercats continua tenint el seu lloc, recordant-nos que la cuina de temporada i la tradició continuen ben vives. La seva olor dolça i intensa omple les parades i no deixa a ningú indiferent.
Així que aneu al mercat i deixeu-vos seduir per l’aroma del codony. I, com diu en Jaume Soley amb un somriure, “la gent s’ha d’animar a fer un bon codonyat a casa, que sempre triomfa!”.
