El llamàntol, un producte de qualitat per a tots i totes!
Segur que tots i totes heu menjat algun cop llamàntol, un aliment que el solem veure en les paelles de marisc. El dia 25 de setembre celebrem el dia del llamàntol, i és per això que avui coneixerem algunes dades interessants d'aquesta joia gastronòmica.
El llamàntol és originari principalment de l’Oceà Atlàntic. Amb la seva mida, la seva tendresa, i el seu gust deliciós, és considerat un dels mariscs més apreciats, especialment entre els grans xefs que l'utilitzen per elaborar plats exquisits com el risotto, la paella, la pasta, caldereta, etc.
Sabíeu que poden arribar als 50 anys de vida? Aquest crustaci marí pot viure molt de temps en fons rocosos a profunditats d’entre 2 a 50 metres. A més, també és una mena de marisc que ens aporta molts beneficis. És ric en calci i fòsfor, i també destaca la seva aportació vitamínica, especialment els tipus A, B2, B3, B6 i B12.
Com hem comentat anteriorment, són considerats grans tresors gastronòmics. Així doncs, els mercats locals d'arreu del món ofereixen aquest producte a les seves parades.
Si passem pel barri de l'Eixample, trobem el Mercat del Ninot. La Laura, en Marc, en Pau i en Josep de la Peixateria Ribera ens reben amb un gran somriure i ens expliquen que són la quarta generació de la peixateria. Allà hi podreu trobar llamàntol nacional i llamàntol canadenc. Els nacionals es poden identificar fàcilment pel seu color blavós i els canadencs (també coneguts com americans) pel seu color més ataronjat. Ofereixen cuinar la teva pròpia llagosta a la mateixa peixateria, i també servei a domicili.
Al Mercat d’Horta, tenim en Jordi a la Marisqueria Sabadell. Amb el seu ampli ventall de productes, en Jordi atén els seus clients habituals que passegen pel mercat. Ens explica que ell sobretot ven el llamàntol els cap de setmana. La seva recepta preferida per menjar-lo és obert per la meitat, i cuinat al forn amb all i julivert. Ens recomana que la provem de fer a casa!
Així doncs, el llamàntol és un producte molt especial i amb moltes possibilitats a la cuina. Als mercats de Barcelona en trobareu de tota mena per poder gaudir amb la proposta culinària que més us agradi!