El llamàntol, una joia gastronòmica!
Per celebrar el dia del llamàntol, avui us explicarem algunes curiositats i receptes perquè conegueu una mica més sobre aquest fantàstic producte. El llamàntol és un crustaci marí molt apreciat en la cuina mediterrània pel seu excel·lent sabor. Viu en fons rocosos d’entre 2 a 50 metres de profunditat, i és conegut per ser el crustaci més gran de tots.
Habita en fons de sorra i roca, amagant-se en coves i esquerdes, i en podem trobar de dues classes: el llamàntol europeu, amb un color negre-blavós, més escàs i de més qualitat, i el llamàntol americà, que és el que acostumem a trobar als comerços i el reconeixem pel seu color vermellós.
El llamàntol és una delícia i una joia per als cuiners i xefs de tot el món. De textura llisa i sucosa, aquest gustós crustaci pot ser cuinat i preparat amb un munt de combinacions. Des de risottos, paelles, “salpicón”, pasta, amanides, i moltes més!
Hem fet un recorregut per algunes de les peixateries del Mercat d’Hostafrancs per conèixer una mica més sobre aquest producte!
A la peixateria Peix fresc amable, en Jesús ens explica que és un peix que normalment s’ha de reservar prèviament, ja que no és un aliment de consum diari. Ell ens recomana un arròs amb llamàntol i sèpia. Primerament, s’ha de tallar el cap i la resta del cos per la meitat. Per altra banda, fer un suc fregit amb ceba, alls, pebrot i tomàquet. Afegir un fumet de marisc i arròs, i una vegada hagin passat els cinc minuts bullint, afegir el llamàntol fins que l’arròs quedi cuit. Retirar-lo del foc i deixar reposar-lo uns minuts, i llest!
A la peixateria Peixbo, l’Àlex i l’Òscar ens recomanen una caldereta de llamàntol amb patates o amb arròs, segons el vostre gust. Ens expliquen que el llamàntol s’ha de tallar en quatre parts, la cua de dalt a baix, el cos, i el cap per la meitat. Primerament, posar al foc oli d’oliva verge extra i, quan estigui molt calent, sofregir ceba, pebrot verd i vermell, all i julivert. Afegir-li un fumet fet amb qualsevol classe de peix. Tirar-li un raig de conyac, i deixar que bulli una estona. En aquest moment és quan podeu escollir el que més us agradi per afegir-li: patates, arròs, llenties, llegums, cigrons... Un bocí de sal, i quan quedin 5 minuts, incorporar el llamàntol, i una picada catalana d’all i julivert, amb un raig de pebre al gust (dols o picant). I cap a taula! Deliciós, oi?
Per últim, a Peix de platja “El pescador”, la Mònica ens recomana un llamàntol a l’americana. En una olla, posar-hi caps de marisc congelat i oli. Afegir-hi all i julivert i esperar que es cuini. Afegir-hi ceba, una picada de nyora i ametlles. Una vegada tingui ja color, posar-hi una cullerada d’arròs i sofregir. Un raig de salsa de tomàquet, vi, armagnac i esperar que es redueixi. Hi afegim una mica d’aigua calenta i ho deixem cuinar durant 20 minuts. Després ho triturem i ho colem, i ja tenim la salsa! Ara només faltarà coure el llamàntol. Una vegada fet, hauràs de tirar la salsa per sobre, i a menjar!
Tingues en compte que en la gran majoria de peixateries no en tenen cada dia i, per això, si et ve de gust menjar llamàntol, assegura’t de reservar-lo prèviament. A més, hi ha infinitat de maneres de cuinar-lo, així que el pròxim cop que en mengis, prova de fer una recepta nova i sorprèn amb un super plat a taula!