Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

El panellet: el dolç imprescindible de la Castanyada

dl., 28/10/2024 - 11:39
panellets
etiquetes
Tots Sants i la Castanyada
categories
Productes de temporada
Receptes i consells
Postres
Fàcil

Panellets de pinyons (L'Especier)

Ingredients per a 10 persones:

  • 100 g de patata
  • 100 g d'ametlles crues ratllades
  • 100 g de sucre
  • 100 g de pinyons
  • 1 ou → midó de blat de moro per enfarinar

Els panellets són els dolços per excel·lència de la Castanyada, producte típic de Catalunya, però també del País Valencià, de les Illes Balears i cada vegada més llocs d’arreu d’Espanya i del món. 

L'origen dels panellets es remunta al segle XVIII. Inicialment, es preparaven com a ofrenes a les tombes dels difunts durant les festivitats religioses, especialment per Tots Sants. Amb el temps, els panellets han esdevingut un símbol de la Castanyada, conservant el seu arrelament en la tradició catalana.

Sabies que els panellets s’inscriuen al sistema de qualitat diferenciada de la Unió Europea com una ETG (Especialitat Tradicional Garantida)? Aquesta menció s'atorga per a protegir els productes tradicionals dels seus països d’origen. En aquest cas, a Espanya només n’hi ha tres aliments més catalogats així: la llet de granja, el pernil salat i la coca d’oli de Castilleja de la Cuesta.

 

pinyons

 

Els panellets es fan principalment amb una massa d’ametlla molta, sucre i ou. Els més tradicionals són els de pinyons, amb aquell punt cruixent a l'exterior i el cor tendre. Però també se’n poden fer de coco, cafè, xocolata… En fi, del que vosaltres vulgueu. Per donar-li un sabor diferencial, pots afegir-hi taronja o llimona. Inclús, si vols que sigui una recepta única i atrevida, prova d’incorporar-li un rajolinet d’algun licor suau com l’anís.

La Maite, de L'Especier, del mercat de la Boqueria, ens comparteix la seva recepta escrita a mà, paper que conserva des de fa anys. A continuació, et deixem l’elaboració dels panellets pas per pas. Si no n’has provat de fer mai, no pateixis! Tot i que la gent pensa que són complicats de fer, amb una mica de pràctica ho tindràs ràpidament per la mà.

 

maite especier

 

Elaboració:

Comencem pels de pinyons, els més tradicionals. Amb una forquilla es barreja el sucre amb l'ametlla ratllada. Es ratlla la patata freda o el moniato, es tira a la pasta i es barreja tot plegat bé.

En un plat a part es posa la clara d'ou i en un pot el rovell. A la clara s'hi posa una mica d'aigua (una cullerada) i es remena. 

Es fan les boles amb la pasta, s’enfarinen amb el midó de blat de moro, amb la clara, amb els pinyons i es pinten amb el rovell dels ous. S'introdueixen al forn 10 minuts a temperatura alta, i es deixa que es refredin.

Per fer-los de coco, amb la mateixa pasta cal calcular la mateixa quantitat de pasta que de coco, es volen fer... barregeu-ho bé, i en fer els panellets, doneu-li la forma de piràmide.

I si els vols de cirera, també amb la mateixa pasta feu unes boletes aixafades de la part de dalt, per afegir-hi el sucre i mitja cirera.

 

A la Fira Mercat de Mercats vam conèixer la Verònica Rosendo, de la parada Villana Frutos Secos del mercat de Provençals. Allà, ens va explicar que comença la campanya dels panellets amb productes estrella com l'ametlla molta o granulada, els pinyons i d’altres fruites seques. 

La Verònica ens va regalar la seva recepta especial, la que fa des que era ben petita i que explica a totes les persones que venen a comprar fruita seca a la seva parada. "El secret és posar ametlla i sucre a parts iguals i la meitat de patata. I si els guarniu amb les nostres fruites seques de qualitat, us sortiran uns panellets boníssims", ens deia riallera. 

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal