El panellet: el dolç imprescindible de la Castanyada
Panellets de pinyons (L'Especier)
Ingredients per a 10 persones:
- 100 g de patata
- 100 g d'ametlles crues ratllades
- 100 g de sucre
- 100 g de pinyons
- 1 ou → midó de blat de moro per enfarinar
Els panellets són els dolços per excel·lència de la Castanyada, producte típic de Catalunya, però també del País Valencià, de les Illes Balears i cada vegada més llocs d’arreu d’Espanya i del món.
L'origen dels panellets es remunta al segle XVIII. Inicialment, es preparaven com a ofrenes a les tombes dels difunts durant les festivitats religioses, especialment per Tots Sants. Amb el temps, els panellets han esdevingut un símbol de la Castanyada, conservant el seu arrelament en la tradició catalana.
Sabies que els panellets s’inscriuen al sistema de qualitat diferenciada de la Unió Europea com una ETG (Especialitat Tradicional Garantida)? Aquesta menció s'atorga per a protegir els productes tradicionals dels seus països d’origen. En aquest cas, a Espanya només n’hi ha tres aliments més catalogats així: la llet de granja, el pernil salat i la coca d’oli de Castilleja de la Cuesta.
Els panellets es fan principalment amb una massa d’ametlla molta, sucre i ou. Els més tradicionals són els de pinyons, amb aquell punt cruixent a l'exterior i el cor tendre. Però també se’n poden fer de coco, cafè, xocolata… En fi, del que vosaltres vulgueu. Per donar-li un sabor diferencial, pots afegir-hi taronja o llimona. Inclús, si vols que sigui una recepta única i atrevida, prova d’incorporar-li un rajolinet d’algun licor suau com l’anís.
La Maite, de L'Especier, del mercat de la Boqueria, ens comparteix la seva recepta escrita a mà, paper que conserva des de fa anys. A continuació, et deixem l’elaboració dels panellets pas per pas. Si no n’has provat de fer mai, no pateixis! Tot i que la gent pensa que són complicats de fer, amb una mica de pràctica ho tindràs ràpidament per la mà.
Elaboració:
Comencem pels de pinyons, els més tradicionals. Amb una forquilla es barreja el sucre amb l'ametlla ratllada. Es ratlla la patata freda o el moniato, es tira a la pasta i es barreja tot plegat bé.
En un plat a part es posa la clara d'ou i en un pot el rovell. A la clara s'hi posa una mica d'aigua (una cullerada) i es remena.
Es fan les boles amb la pasta, s’enfarinen amb el midó de blat de moro, amb la clara, amb els pinyons i es pinten amb el rovell dels ous. S'introdueixen al forn 10 minuts a temperatura alta, i es deixa que es refredin.
Per fer-los de coco, amb la mateixa pasta cal calcular la mateixa quantitat de pasta que de coco, es volen fer... barregeu-ho bé, i en fer els panellets, doneu-li la forma de piràmide.
I si els vols de cirera, també amb la mateixa pasta feu unes boletes aixafades de la part de dalt, per afegir-hi el sucre i mitja cirera.
A la Fira Mercat de Mercats vam conèixer la Verònica Rosendo, de la parada Villana Frutos Secos del mercat de Provençals. Allà, ens va explicar que comença la campanya dels panellets amb productes estrella com l'ametlla molta o granulada, els pinyons i d’altres fruites seques.
La Verònica ens va regalar la seva recepta especial, la que fa des que era ben petita i que explica a totes les persones que venen a comprar fruita seca a la seva parada. "El secret és posar ametlla i sucre a parts iguals i la meitat de patata. I si els guarniu amb les nostres fruites seques de qualitat, us sortiran uns panellets boníssims", ens deia riallera.