El poder de les dones: impulsant el futur
El 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona: una oportunitat única per reflexionar sobre els avenços, les lluites i els reptes que encara enfronten les dones a tot el món. És una ocasió per reconèixer les contribucions de les dones en tots els àmbits de la societat i per solemnitzar la seva resiliència, determinació i èxits.
Per commemorar aquesta data, enguany volem posar en relleu la Rocío i la Sònia, dues dones treballadores exemplars que, amb la seva dedicació incansable, talent i determinació, han demostrat ser dones admirables.
Rocío (Raché Floristería - Plantas del Mercat de Provençals)
En primer lloc, ens apropem a la història inspiradora d'una treballadora excepcional, la Rocío de Raché Floristería - Plantas del Mercat de Provençals. No només encarna la dedicació i el compromís de les dones en el món laboral, sinó que també representa la capacitat de les dones per reinventar-se i prosperar en diferents àmbits i circumstàncies.
La Rocío, enginyera agrònoma de professió, va iniciar el seu camí a la Universitat Catòlica de Xile, immersa en un entorn on l'agricultura era un pilar fonamental de l'economia. Criada en una família amb tradició agrícola, va desenvolupar una profunda connexió amb la naturalesa des de ben petita. Tal com ella mateixa expressa: "sempre m’ha agradat molt el tema de la naturalesa, la naturalesa per mi és el meu moment de pau". Aquesta passió la va portar a interessar-se pel medi ambient i la sostenibilitat.
La seva preocupació per l’ecosistema la va portar a explorar nous àmbits d'interès i a buscar maneres de generar un impacte positiu en la societat. "Malgrat els nombrosos beneficis que aporten pels éssers humans, tant des d'un punt de vista psicològic com físic, vaig observar la manca de vegetació i agricultura a les ciutats”. Això la va impulsar a desenvolupar i investigar en l'àmbit de la construcció sostenible, i va arribar a presentar una tesi al Congrés de Siracusa, Nova York, centrada en els sostres verds.
Després d'una etapa de treball en el camp de la investigació, va decidir emprendre un camí propi, i el 2016 va néixer la seva idea d'obrir una floristeria. Un cop va finalitzar els estudis, va començar a treballar com a cap d'innovació i desenvolupament en una empresa exportadora de fruites, on realitzava assajos i estudiava el creixement de les plantes. Durant aquesta etapa, la Rocío, conscient de la seva necessitat de retornar a les arrels comunitàries, comença a treballar de forma voluntària amb dues iniciatives de compostatge i reciclatge.
L'arribada a Barcelona va marcar un gir en la seva vida. La Rocío va encarar aquest repte amb valentia i determinació i, al cap de pocs mesos, impulsada per la necessitat d’establir-se professionalment, va obrir Raché Floristería - Plantas.
Avui dia, la Rocío compleix un any com a paradista del Mercat de Provençals, una experiència que valora especialment pel sentit de comunitat que hi troba. "Hi ha una comunitat i això ho valoro molt perquè et fa sentir com una família i tens una proximitat amb els clients". Aquesta sensació d'unió no només enriqueix la seva feina, sinó que també reforça el seu compromís amb la clientela i l'entorn.
El seu dia a dia a la floristeria és ple de tasques i feines a fer. Aquesta rutina diària no només implica la gestió dels aspectes logístics del negoci, sinó també una dedicació constant a proporcionar un servei personalitzat als clients: "ens agrada donar un temps a la clientela i sempre m’agrada agregar els beneficis que les plantes aporten."
Per a la Rocío, la floristeria no és només un negoci, sinó que representa una part essencial: "la meva vida és la floristeria, el 95% del meu temps soc aquí." Tot i aquesta dedicació total, ella reconeix la importància de la planificació i de l'organització per compaginar tant el negoci com la seva vida personal.
A través de la seva experiència, la Rocío reforça la importància de l'emprenedoria i la perseverança per assolir els objectius personals i professionals. "Emprendre és per a les persones valents; si trobes alguna cosa que t'apassiona i confies en les teves habilitats per fer alguna cosa pels altres i per a tu mateix, val la pena", ens transmet. Amb una filosofia centrada en la superació, destaca: "en superar els teus temors, incrementes la teva confiança i adquireixes noves eines". La Rocío anima a tots els qui busquen seguir les seves passions.
Sònia Hermosel (La Xarcuteria de la Sònia del Mercat de l’Estrella)
D’altra banda, també és un exemple inspirador el cas de Sònia Hermosel, propietària de la Xarcuteria de la Sònia, situada al Mercat de l'Estrella, que amb la seva passió i esforç esdevé una figura de referència per a altres dones emprenedores.
La Sònia es va incorporar al mercat laboral ben aviat: "vaig començar a treballar amb setze anys en una xarcuteria - cansaladeria i, des del principi, vaig sentir una passió innata per aquest món. Recordo com les visites al mercat amb els meus pares despertaven la meva curiositat i interès en aquest àmbit", ens diu.
Després de completar els seus estudis, durant un breu període va col·laborar amb la seva mare en el sector tèxtil. Aviat se li va presentar una oportunitat laboral per treballar al Mercat de l’Estrella, ja que una amiga de la seva germana li va proposar ser aprenenta en una xarcuteria.
La determinació inquebrantable de la Sònia la va portar a obrir la seva primera xarcuteria als 20 anys. La seva transició al món dels negocis no va ser fàcil, especialment en un entorn predominantment masculí. "Entrar en aquest sector va ser complicat. Moltes vegades em preguntaven si venia amb algú més o si venia sola. No s'esperaven veure una noia tan jove", recorda. Malgrat les dificultats, la Sònia va demostrar un gran compromís amb el seu ofici.
Compaginar la seva vida personal amb la professional no ha estat una tasca fàcil. “Fàcil, fàcil no és, a més quan la majoria de gent no treballa els dissabtes però tu sí”. Amb horaris extensos i dedicació constant al seu negoci, ha hagut de renunciar a moltes ocasions socials. Malgrat això, la seva família ha estat sempre al seu costat, recolzant-la i ajudant-la en el seu camí empresarial.
“M’agrada molt aquest ofici i gaudeixo del temps que passo a la parada”, ens confessa amb un somriure que reflecteix l'amor i la dedicació que hi posa cada dia.
Amb els canvis en el panorama dels mercats i la necessitat de relleu generacional, la Sònia reconeix la importància de passar el testimoni i oferir formació als joves interessats en el seu sector. "He pensat fer formació per a joves en els pròxims anys", revela. Amb la seva passió pel seu ofici i la seva experiència acumulada al llarg dels anys, és una font inestimable de coneixement i inspiració per a les generacions futures.
El missatge de la Sònia per als joves que aspiren a seguir els seus passos és clar: la dedicació i la persistència són clau. "És una feina que si t’agrada la disfrutes. Tot és tirar cap endavant, cal començar aprenent i poc a poc anar fent”, ens diu. El seu exemple ens recorda la importància de reconèixer i valorar el treball de les dones treballadores no només avui, sinó cada dia de l'any.
En definitiva, en aquest Dia Internacional de la Dona, celebrem el coratge, la determinació i el talent de dones com la Rocío i la Sònia, que amb la seva dedicació i compromís fan del món un lloc millor per a tothom. A través dels seus exemples, ens recorden que cada dona té el poder de fer un canvi i inspirar el progrés, no només en el món laboral, sinó també en la societat en general.