El secret dels calçots: una tradició catalana
Sou uns apassionats de la cuina catalana? Us encanten els calçots fins al punt que no us cansaríeu mai de menjar-los? Doncs bé, és que els calçots són una de les joies culinàries de Catalunya, un plat emblemàtic que ens transporta a les tradicions i festes populars de la regió. Originaris de la comarca del Camp de Tarragona i populars a tota Catalunya, ens ofereixen una gran varietat de nutrients beneficiosos per a la salut.
En el bulliciós Mercat de Sant Antoni, entre els llocs de fruites i verdures fresques, i trobareu la parada Tarrés Mascaró. El seu propietari, en Josep, ens convida a descobrir un tresor culinari únic: els calçots. Amb un somriure al rostre i la saviesa d'anys d'experiència, ens explica que els calçots són una varietat de ceba cultivada de manera especial, que aporta una gran part dels beneficis d'una ceba convencional, però amb un sabor i una textura diferents.
Us heu preguntat mai quins beneficis aporten? Són una excel·lent font de vitamina C, potassi i fibra, a més de contenir antioxidants i altres compostos que afavoreixen la salut general. Consumir calçots pot ajudar a millorar la digestió, reforçar el sistema immunitari i promoure la salut cardiovascular.
I és que els calçots són una mena d'all tendre que es cultiva especialment durant la tardor i l'hivern. "El mes de febrer és una època excel·lent", ens diu en Josep, "però a partir de gener ja comencem a notar una major demanda d'aquest producte". I és que, tot i que a la seva botiga els tenen disponibles durant tot l'hivern, la venda d'aquests sol concentrar-se en els caps de setmana. A Tarrés Mascaró tant atenen encàrrecs a través de telèfon com bé atenent les vostres demandes directament al taulell.
Quin és el secret per fer un bon calçot?, li preguntem. "Doncs bé, encara que molta gent per comoditat els fa al forn, és cert que fets a la brasa, l'aroma que deixa la llenya és diferent el del forn. El secret del calçot és que s'ha de coure amb flama". I, afegeix amb èmfasi, "al final, una de les coses més importants és la salsa".
La Rocío, de la plaça de les Pageses del Mercat de la Boqueria, en diu: “després de la cocció, els calçots se serveixen calents i es mengen tal com són, només cal pelar-los i treure la part exterior”.
Sense cap mena de dubte, els calçots es presenten acompanyats de la salsa romesco, un imprescindible a taula. Preparada amb ingredients com: “tomàquet, all escalivat, ametlla, avellana, oli d'oliva, vinagre i sal, tot plegat triturat fins a aconseguir una textura cremosa”, ens indica la Rocío.
També ens explica que “es poden menjar arrebossats, fer-ne tempura o bé fer-los servir com a ingredient en croquetes i truites”. I és que les possibilitats dels calçots en són moltes i diverses.
Tot i que al mercat es disposa d'aquest producte durant l'època de tardor i hivern, la Rocío ens recomana: encarregar-los amb antelació, especialment si es necessita una gran quantitat: d’aquesta manera us assegureu de tenir-ne.
En definitiva, si voleu gaudir d'una autèntica calçotada aquesta temporada, als Mercats de Barcelona trobareu calçots frescos i tots els ingredients per preparar una deliciosa salsa romesco per acompanyar-los. No us quedeu sense la vostra ració de calçots aquest any!