El taronja que sempre et queda bé i combina amb tot: la carbassa
Posem fil al darrer quadrimestre de l’any i ho fem amb ganes d’omplir el nostre rebost amb aliments saludables i de temporada. Qui diu que la tardor és avorrida? A banda de gaudir amb les activitats dels mercats de la ciutat (i de la gran festa de Mercat de Mercats del 20 al 22 d’octubre) aquests mesos podem posar als nostres plats aliments nous que ens arriben de la terra.
Parlem avui de la carbassa, una fruita –sí, fruita- que utilitzem com una verdura i és extremadament bona i nutritiva. Ens hidrata com pocs ho fan (el 90% és aigua!) i té molts hidrats de carboni i proteïna. Una combinació excel·lent perquè mai et fallin les forces.
Quines vitamines ens aporta? La A, la C, la B6 que necessitem perquè funcioni el nostre metabolisme i també per tenir més antioxidants que ens ajuden a mantenir joves les nostres cèl·lules. Però a més, la carbassa és un gran envàs de fibra, coure, potassi i manganès, que ens ajuda a aprofitar els sucres, greixos i proteïnes dels aliments.
De carbasses n’hi ha de moltes varietats, algunes ens arriben al setembre, i d’altres quan la tardor comença a ser més freda. Els colors canvien i també el seu sabor, de manera que podem trobar-ne de més dolces o menys, però sempre ens serviran per fer molts plats: crema, en cru, carbassa al forn o estofada, en batuts o com a postres... perquè si sou de dolç i soleu necessitar la xocolata per viure, el millor és que incorporeu la carabassa a la vostra dieta, és un gran substitutiu i és més saludable!
El millor és que aprofitis també les llavors, perquè són molt nutritives. Així doncs les podeu torrar i menjar-les amb un toc de sal.
La carbassa té uns efectes bons sobre l’aparell digestiu i la melsa i el pàncrees i millora la circulació.