El tortell de Reis
Passat Nadal i cap d’any, tot s’enfoca cap a l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient i, gastronòmicament parlant, el que toca preparar o encarregar és el tradicional tortell de Reis.
El clàssic és el tortell de massapà amb fruita confitada tot i que també se’n fan de nata, de crema, de trufa o algun de més original. És el cas del tortell que podem trobar al Forn Pastisseria l’Eixample, al Mercat de la Concepció de Barcelona. Allà, a part de les versions que hem comentat també fan un tortell de massapà que obren pel mig, hi posen crema, la cremen i encara hi posen nata per sobre. És una opció per no renunciar a res.
Segons, l’Olga Manrique, dependenta del Forn Pastisseria l’Eixample, “aquest tortell agrada molt tot i que el que té més sortida és el de massapà”. Al forn percep que la tradició del tortell de Reis encara és ben vigent ja que “la gent respon molt bé”.
Com marca la tradició, col·loquen dins el dolç per excel·lència de la primera setmana de l’any la fava i el Rei perquè, qui trobi la fava, pagui el tortell, i qui trobi la figura reial, sigui coronat com el Rei de la festa.
Al Forn Pastisseria l’Eixample preparen uns 900 tortells per aquesta festivitat des de l’obrador que tenen al carrer Bailén, 124 de Barcelona. Segons el pastisser, l’Antonio León, el secret d’un bon tortell està en la qualitat de la matèria prima que s’utilitza. “Bona mantega, bona farina i bon massapà amb bona ametlla”.
L’origen de la tradició del tortell de Reis és incert tot i que la majoria de versions apunten que es tracta d’un costum romà i pagà que adopta el cristianisme i s’estén a Catalunya, a tot l’Estat, amb el roscón de Reyes, i altres països com França amb la galette des rois, un tortell de pasta de full que, originàriament, s’acompanyava amb melmelada però que, actualment, es farceix d’una mena de crema d’ametlla.
Hi ha un altre moment a l’any en què a Catalunya mengem tortells: el dia del Ram. És el dolç que els padrins regalen als fillols, juntament amb la Mona de Pasqua.
La realitat és que les grans festes estan molt vinculades a la gastronomia i, per una excusa o per una altra, sempre trobem un bon moment per a degustar dolços tan nostrats com el tortell, sigui o no sigui de Reis.
Bon profit!