El tortell: et tocarà la fava o el rei?
Amb les Majestats d’Orient, també arriba un dolç que no pot faltar a les nostres taules el dia 6 de gener: el tortell de reis.
Aquest dolç té forma d’anella, i està de fet de pasta de full o d’una altra mena, està farcit de massapà, trufa, nata o crema, i porta fruita confitada, pinyons i sucre de llustre per sobre. Es presenta amb una corona, i al seu interior amaga dues sorpreses: la fava i la figura, que normalment és un rei. La tradició marca que, si et toca la fava, hauràs de pagar el tortell de l’any vinent i, si et toca el rei, et podràs posar la corona.
Segons conta la història, la història del tortell de reis es remunta al segle II abans de Crist, i es relaciona amb ‘Les Saturnals’, una festa pagana en honor a Saturn, el rei de les collites. Aquesta celebració coincidia amb la fi de la temporada agrària i del període més fosc de l’any, quan es menjaven unes postres molt similars al tortell - en realitat era una coca-. Es feia amb mel, fruits secs, dàtils o figues. Al segle III després de Crist es va començar a introduir la fava, i es deia que qui trobés la fava tindria bona sort en les pròximes collites, prosperitat i fertilitat.
Ja al segle XVIII, a petició del rei Lluís XV, el seu cuiner va posar una moneda d’or dins del tortell, que va passar a ser un símbol de fortuna.
Segons el costumari català del segle XX, com que no tothom podia anar a l’adoració del nen Jesús, qui trobava la fava era nomenat ‘rei de la fava’ i acudia a l’església en representació de la família. Durant l’àpat, cada vegada que ‘el rei de la fava’ bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar “el rei beu, el rei beu!”.
Afanyeu-vos! Als mercats de Barcelona podreu trobar aquest dolç per compartir amb els vostres familiars i amics. A La Torna, al Mercat de la Boqueria i Santa Caterina, la Montse ens porta uns tortells de crema, festuc i xocolata. A La Selecta de Provençals, al Mercat de Provençals, l’Antònia ens recomana el tortell de massapà!
Sigui que trobeu la fava sigui que trobeu o el rei, segur que gaudireu d’aquest magnífic dolç el dia 6 de gener. Que tingueu uns bons Reis i un 2024 ben dolç!