Els imprescindibles de la Castanyada: moniatos, castanyes i panellets
La Castanyada ja és gairebé aquí! Amb l’arribada de la tardor, arriba també el temps d’una de les festivitats més arrelades a la cultura popular del país, i amb ella, arriben també un seguit de costums i tradicions, moltes d’elles gastronòmiques. La Castanyada se celebra, normalment, el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, o la seva vigília, dos dies en què els panellets, els moniatos i les castanyes es converteixen en els productes estrella.
Malgrat que l’origen de la celebració no és del tot clar, la Castanyada està lligada al dia de Tots Sants, la festa dedicada al record i memòria dels difunts. Es diu que, antigament, durant la nit d’aquesta festivitat, les campanes repicaven en homenatge als morts. Aquesta tasca l’havien de fer els campaners, que al cap d’una estona de fer sonar les campanes amb força, reposaven i agafaven forces menjant castanyes i altres fruits típics de la temporada, acompanyats amb una mica de moscatell.
Precisament, aquest vi dolç és un altre dels imprescindibles per celebrar la Castanyada. El moscatell és un vi d’un color groc palla, afruitat i molt dolç que s’elabora a partir d’una varietat de raïm que té el mateix nom. A més, combina molt bé amb els productes de tardor, com les castanyes, els panellets o els fruits secs.
Les castanyes i els moniatos als mercats
Les castanyes són, sens dubte, l’estrella d’aquesta festa, a la qual donen nom, i un dels productes més buscats durant aquests dies a les parades dels mercats de Barcelona. Així ens ho explica, per exemple, la Noelia Navarro, de ‘Fruites i Verdures Fina’, al mercat de la Sagrada Família: “les setmanes prèvies a la Castanyada és quan se’n venen més”. La raó? “Són fàcils i ràpides de fer a casa, sigui al forn o a la paella”, assegura la Noelia. Un altre dels avantatges que tenen és que també es poden fer servir per a altres receptes, com la crema de castanyes o el pollastre rostit amb castanyes.

També triomfen els moniatos, un altre dels productes de temporada. En algunes parades dels mercats en trobareu ja cuits, com és el cas de la parada de la Noelia, o també de ‘Fruites i Verdures Germans Vidal’, al mercat de l’Abaceria. Allà, la Montse comenta que els moniatos cuits que ofereixen són “fets al forn de llenya”, fet que fa que triomfin entre la clientela. Tot i això, també recomana comprar-ne de crus, perquè “es poden fer a casa al forn i no porten feina”. Al cap i a la fi, el moniato és un tubercle molt versàtil que també es pot fer fregit (en substitució de les patates), bullit, o utilitzar per fer una crema o afegir a altres receptes. Sobre les castanyes, la Montse també explica que “a l’octubre comença a arribar la castanya gallega i en venem moltes, perquè és temporada i es nota la tradició”.

Aquesta varietat de castanya és una de les més valorades a l’àmbit nacional, ja que és l’única a Espanya que té un segell de qualitat i és reconeguda com un producte d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), una denominació de la Unió Europea que identifica que un producte és d’un lloc determinat -en aquest cas, Galícia- i que té una qualitat determinada. El Salvador Rovira, de ‘Fruites i Verdures Rovira’, també al mercat de l’Abaceria, afirma que “és la castanya més típica, més petitona i dolça que altres varietats”. El Salvador, a més, també explica que ara és quan ven més castanyes, tot i que “duren fins al gener o febrer”.

La Castanyada és una de les tradicions més nostrades: l’olor de les castanyes torrades pel carrer, les cues a les parades per aconseguir castanyes o moniatos calents, o l’aspecte lluent dels panellets acabats de fer… aquesta festa tan popular és plena de sensacions i celebracions. Si us agrada la tradició i voleu gaudir-la en primera persona, als mercats de Barcelona trobareu activitats per celebrar la Castanyada durant aquests dies, així que no us ho perdeu!
