Els Mercats et cuiden: “El nostre objectiu és millorar la salut de les persones a través de l'alimentació”
La Roser és veïna de l’Eixample “de tota la vida”: va néixer al carrer Rosselló, i des de fa uns anys viu al carrer València. Fa un any, a través d’una analítica li van detectar colesterol, i li va preguntar a la seva metgessa de capçalera si era possible que la derivés a una nutricionista. Tot i que li va dir que era un procés complicat, li va parlar d’unes activitats grupals adreçades a millorar l’alimentació. Sense cap mena de dubte, la Roser va decidir apuntar-s’hi, i allà va conèixer “una noia fantàstica”.
Aquesta noia fantàstica és la Marina, la Marina Garcia, infermera i dietista - nutricionista del CAP Casanova. Ens explica que, arran de la COVID-19, es va detectar la necessitat d’enfortir l’atenció primària a Catalunya, i per aquest motiu van aparèixer nous rols professionals als centres de salut relacionats amb matèries com la fisioteràpia, la psicologia o la dietètica i la nutrició.
El Mercat del Ninot, un actiu de salut del barri
La Marina ens detalla que la persona professional de salut de referència - ja sigui metge, metgessa, infermer, infermera- és l’encarregada de posar a disposició de la ciutadania el recurs de nutrició. Des del CAPBSE - Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample- s’organitzen diferents activitats per apropar la població a un estil de vida saludable: unes dirigides a un públic més general, en format taller -amb un principi i un fi-, i unes activitats grupals adreçades a un perfil més concret. Hi ha activitats grupals que organitzades en sessions teòriques i pràctiques per aprendre sobre hàbits alimentaris, la millor forma d’alimentar-se, millorar la son, la importància de l’exercici físic…
“Per a mi, el mercat és el millor altaveu i escenari per parlar d’alimentació saludable. Així que vaig reunir-me amb el Mercat del Ninot, un actiu de salut del barri, per explicar-los que ens agradaria portar a persones usuàries del CAP a les seves instal·lacions - sala polivalent i Aula de Cuina - per fer activitats grupals, xerrades, tallers… I de seguida em van posar totes les facilitats. Amb projectes com aquest, l’atenció primària surt del CAP, fet que ens permet parlar sobre alimentació de forma pràctica i del nostre dia a dia, així com establir una relació més propera amb els usuaris, ens explica la Marina.
Eduard Escofet, president del Mercat del Ninot, es mostra molt satisfet amb aquesta col·laboració “tan natural”, perquè “som el pal de paller de l’alimentació al barri”. “El Mercat és un espai polivalent on només es pot comprar, si no que és una mena de centre cívic i acollim i organitzem cursos, tallers de cuina, exposicions… El mercat és un espai socialitzador i d’aprenentatge”, afegeix.
“Al Ninot som campions del producte fresc!”, expressa content el president. I és que, al Ninot, el veïnat trobarà carn, peix, ous, fruita seca, fruites i verdures… de temporada i de proximitat. En aquesta línia, la Marina destaca que el mercat aporta valor a les activitats grupals, ja que “tenim l'opció de fer els tallers de la mà dels paradistes, que són uns veritables professionals i especialistes, i amb el producte local a la vora. Tot això ens dona molta força a l’hora de transmetre el nostre missatge: apostar per uns hàbits més saludables i a l’hora ser més sostenibles, amb menys plàstics i productes que venen de ben a prop”.
Intervencions grupals intensives: minimitzar riscos a través de l’alimentació
Des de fa uns anys, el Ninot acull algunes d’aquestes activitats, com per exemple les intervencions grupals intensives. Durant tres mesos, es realitzen sessions setmanals d’uns noranta minuts de durada. Tot i que es tracta d’intervencions grupals amb una dotzena de participants, la Marina coneix la individualitat de les persones.
Per poder participar en aquests grups, s’han de complir certs criteris d’inclusió, com per exemple tenir alguna patologia en concret a la que caldria donar resposta a través de l’alimentació per minimitzar riscos. A més a més, s’ha de tenir compromís.
La Marina s’alegra: “tenim molta adherència al grup i, al final, la finalitat dels grups terapèutics és que les persones assisteixin al màxim nombre de sessions possibles i que es plantegin hàbits tant alimentaris com de vida per aconseguir una millora en la seva salut”.
La sessió d’avui, per exemple, gira entorn de la lectura i interpretació de les etiquetes. “Quin millor escenari que un mercat per dur a terme aquesta sessió?”, ens diu la Marina. “Aquí, les persones no tenen tantes etiquetes per llegir, i per això, a les sessions sempre els hi recordo: més mercat i menys supermercat, perquè més fresc i menys processat significa més saludable!”.
A la sessió, la Marina explica que les etiquetes, a banda de la denominació, al·lergògens, procedència i caducitat, contenen els ingredients - per ordre, de major a menor percentatge - i la informació nutricional. Aquesta indica el valor energètic, expressat en kilocalories (kcal), i la quantitat dels principals nutrients (greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal, expressada en grams). “Als participants els hi donem tota la informació, una informació veraç, amb rigor científic i basada en l’evidència, perquè ells puguin prendre decisions informades. Mai els diem el que sí i el que no, no prohibim res… i ells decideixen fins a on fan aquest petit canvi. Treballem la capacitació de persones. Capacitar-les perquè ells prenguin decisions lliures però informades”.
Petits canvis d’hàbits per menjar millor
Fa uns mesos, la Roser va participar en aquesta sessió, i ens explica que ara ja és una professional de lectura d’etiquetes! “Al principi, quan anava al supermercat, pensava que perdia el temps llegint-les, mirant detingudament tots els ingredients… però m’he adonat que es va tractar d’una inversió, perquè ara ja sé per sempre quins productes són de qualitat i quins no. Per exemple, si vols formatge ratllat, no és tan simple com anar a prestatgeria i agafar-lo: t’has de parar i llegir-ho tot bé, perquè en la majoria dels casos el formatge no és formatge. Al mercat no hi ha aquest problema, no hi ha tantes etiquetes, i sé que els productes frescos venen de l’arbre, del mar o de la terra!”, ens conta.
“El més important del grup de nutrició és començar a posar el fil a l’agulla i anar fent petits canvis d’hàbits. Per exemple, abans esmorzava sempre un entrepà de pa blanc amb embotit, un refresc i un cafè amb llet. I ara, he substituït el pa blanc per pa integral, l’embotit per formatge fresc i alvocat, he eliminat el refresc i he afegit fruita. Això sí, el cafè no me’l pot treure ningú! Un altre dels altres aprenentatges essencials ha estat la composició equilibrada del plat, seguint el mètode Harvard: mig plat de vegetals, un quart de proteïna i un quart d’hidrats de carboni.
La Roser confessa que està “encantada” amb aquests tallers: “soc una persona molt curiosa, m’agrada aprendre, descobrir coses noves i conèixer a noves persones. Estic molt contenta perquè no només és que hagi baixat de pes, sinó que he après a menjar millor”.
D’això es tracta, d’adquirir nous hàbits. La Marina ens explica que, un any després de la intervenció intensiva, es fa una trobada de grup al mercat per fer un seguiment, resoldre dubtes, saber què ens està costant més, què hem pogut mantenir, quins són els canvis d'hàbits que potser ja no són un canvi, sinó que són una realitat…
“Fer un petit canvi per menjar millor és possible per millorar la salut. Per exemple, consumir més fruites i hortalisses, llegums i fruita seca, beure més aigua, canviar a grans i cereals integrals, i reduir el consum d’aliments ultraprocessats, sal i sucres”
La Marina afegeix que des del CAPBSE s’impulsen altres iniciatives com l'Aula d'Alimentació Saludable i sostenible, adreçada a la població jove, que sovint no està molt vinculada al seu CAP, per despertar l'autocura i la capacitació per poder fer petits canvis per menjar millor. Al mateix torn, l’Escola de Salut de la Gent Gran de l'Eixample Esquerra, de la mà de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, és un programa per combatre la soledat no volguda de la població fràgil. “Una de les activitats que fem amb ells és un recorregut per les diferents parades del Mercat del Ninot. Els expliquem particularitats dels llegums, els ous, peix, fruites i verdures, parlem dels productors locals… i fem un petit tast d'aquells aliments que hem tractat”.
“Un dels nostres encàrrecs com a dietistes-nutricionistes és participar activament en les activitats comunitàries que es desenvolupen al barri. I com a professional, és un goig poder sortir del CAP i desplaçar-me al Mercat del Ninot, un escenari perfecte per parlar d’alimentació saludable, i que em permet tenir una relació més propera amb les persones usuàries”, acaba la Marina.