Els musclos: el més esperat de la temporada!
T'has preguntat mai d’on venen els musclos que tant t’agraden? A Catalunya, tenim la sort de comptar amb uns musclos de proximitat que provenen de les costes del Delta de l'Ebre, el Cap de Creus i el Maresme.
Sabies que la millor època per menjar musclos és de maig a agost, quan estan en el seu punt òptim? A l'estiu, són un plat molt popular que trobes a totes les taules dels bars i restaurants!
Els musclos són una font de nutrients, amb un alt contingut de proteïnes, essencials per al creixement i la reparació dels teixits corporals, com àcids grassos omega-3 beneficiosos per al cor i el sistema circulatori. També contenen moltes vitamines i minerals, pel que són rics en vitamina B12, ferro, zinc, seleni i manganès que són vitals per a la producció d'energia, la funció immunitària i la formació de glòbuls vermells.
A la cuina, els podem preparar de diverses maneres. Una de les preparacions més clàssiques és els musclos a la marinera. Es cuinen amb una salsa a base de vi blanc, tomàquet, ceba, all i julivert. Aquesta recepta és perfecta per sucar-hi pa i aprofitar fins a l'última gota de la salsa!
També es poden consumir al vapor, una forma senzilla, amb un raig de vi blanc, una mica de llimona, llorer i pebre, i es serveixen directament de l'olla, sovint com a aperitiu. I no poden faltar els famosos musclos a la brasa, una preparació menys comuna, però amb un toc únic que val la pena provar.
Fins i tot, podem preparar-los en escabetx, una tècnica que consisteix en marinar els musclos cuits en una barreja de vinagre, oli, all i espècies. Aquesta preparació és ideal per conservar-los i gaudir-ne durant més temps.
A Peix i Marisc Santos del Mercat del Carmel trobareu musclos provinents del nord d’Espanya i del Delta de l’Ebre. L’Esther ens explica que “la millor manera de netejar-los és amb un raspall d’alumini o amb un ganivet”. Tot i que es poden preparar de diverses formes, avui ens recomana una recepta. “Primer cal netejar els musclos i reservar-los. Després, els bullim juntament amb una branca d’api. Un cop bullits, els apartem. A continuació, fem una picada d'all i de pebrot, afegint-hi una mica d'ametlla. Fem un bon sofregit amb una mica de tomàquet i una `guindilla´ per potenciar el sabor, que ha de ser una mica picant. Finalment, afegim el suc dels musclos al sofregit i deixem que bulli tot plegat una mica”.
Per acabar, et donem alguns consells per triar els millors musclos i netejar-los adequadament. Primer de tot, assegura't que les closques estiguin tancades i humides. Abans de consumir-los, és recomanable esbandir-los bé i rentar-los per eliminar qualsevol residu. Per millorar la neteja i eliminar la brutícia, pots deixar-los en remull durant uns 30 minuts. No cal eliminar les adherències dures de la closca, ja que durant la cocció potencien el sabor a mar.