Els panellets, la dolça tradició de la Castanyada
(Recepta bàsica amb pinyons)
- 500 g de farina d’ametlla
- 250 g de sucre glaç
- 100 ml d’aigua
- Un polsim de sal
- 100 g de pinyons
- 2 ous
L’arribada de la tardor no només porta el fred i la caiguda de les fulles dels arbres, sinó també una de les festes més característiques de Catalunya: la Castanyada, una celebració que ve acompanyada de productes que no poden faltar a casa durant aquests dies, com els moniatos, les castanyes i, és clar, els panellets!
Aquests dolços són el símbol per excel·lència de la tardor i de Tots Sants, i no només són típics a Catalunya, sinó també al País Valencià i a les Illes Balears. El seu origen no és del tot clar, però la majoria de teories apunten que podria estar relacionat amb antigues tradicions religioses. Coincidint amb el dia de Tots Sants, es diu que la gent acostumava a oferir petits dolços com a ofrena als difunts.
Amb el temps, la recepta ha anat evolucionant i avui podem trobar panellets de tota mena: de coco, xocolata, taronja, cafè, ametlla, codonyat i, per descomptat, de pinyons. Els ingredients bàsics són l’ametlla, el sucre i l’ou, tot i que ja hi ha versions veganes que no incorporen ou. A partir d’aquests elements, la recepta pot variar segons els gustos i preferències de cadascú.
Tot i que els panellets es poden comprar a pastisseries o supermercats, fer-los a casa també és una activitat molt típica d’aquestes dates. Als mercats de Barcelona hi trobareu tots els ingredients per preparar-los!
Al mercat de la Sagrada Família, per exemple, trobareu D’Alicia’s, una parada especialitzada en gra, fruits secs i espècies que ven tota mena de productes a granel i que, coincidint amb la Castanyada, també ofereix a la seva clientela els ingredients per preparar els millors panellets! La Margarita, una de les treballadores, ens explica el pas a pas de la seva elaboració, que us deixem a continuació:
ELABORACIÓ
-
En un bol, barrejar la farina d’ametlla, el sucre glaç i l’aigua
-
Deixar reposar la massa a la nevera un parell d’hores perquè agafi consistència
-
Agafar petits trossos de la massa i anar donant forma rodona
-
Separar els rovells i les clares dels ous, i batre els rovells.
-
Banyar les boletes en la clara de l’ou i arrebossar-les de pinyons
-
Posar els panellets sobre paper de forn en una safata
-
Amb un pinzell, pintar els panellets amb el rovell d’ou
-
Posar-los al forn uns 5 minuts a 180-200 graus, vigilant que no quedin massa daurats

Avui també compartim amb vosaltres una altra manera de preparar panellets, que vam aprendre de la mà de la influencer foodie Laura Martín (@missohlaura) durant el Mercat de Mercats, celebrat aquest octubre. En aquesta versió, la base de la massa es fa amb patata o moniato, i a partir d’aquí es poden afegir pinyons, ametlles, coco... segons el gust de cadascú:
-
Bullir 150 g de patata amb aigua freda (així es cou de dins cap a fora) durant uns 35 minuts, i pesar-ho quan ja està cuita.
-
Deixar refredar la patata en un colador (no dins l’olla, perquè s’asseca).
-
Pelar la patata i xafarla amb una forquilla.
-
En un bol, barrejar la patata amb 200 g de sucre i 250 g d’ametlla molta.
-
Ratllar la pell de mitja llimona (evitant que arribi a la part blanca, que amarga), i afegiu-la a la barreja.
-
Remenar-ho tot fins a obtenir una massa homogènia.
Després, només cal donar forma als panellets, arrebossar-los amb ametlles o coco i enfornar-los a 200 °C durant uns 12 minuts. Bon profit!
