Els sabors de la tardor arriben als mercats
Fa uns dies que vam deixar enrere de manera oficial l’estiu. S’acaba la calor i, en el seu lloc, arriba la tardor, una època en què deixem enrere els plats frescos i comencen a aparèixer productes i elaboracions que associem més amb temperatures baixes. Així, avui us expliquem què podreu trobar de temporada durant aquests pròxims mesos a les parades dels mercats de Barcelona.
Comencem per les verdures i hortalisses, i és que tardor és sinònim de carbasses, moniatos i albergínies. No poden faltar tampoc a casa els espinacs o les carxofes, ingredients amb els quals podeu elaborar un munt de plats per incloure a la vostra dieta. Les cremes, per exemple, són una recomanació que no falla mai!


Evidentment, no podem parlar de productes de tardor i no esmentar els bolets. Autèntiques delícies que durant els mesos d’octubre i novembre tenen les condicions ideals (temperatures suaus i humitat alta) per créixer. Als mercats els trobareu sempre frescos i de proximitat, però no hi ha res com preparar i cuinar uns bolets després de collir-los! A més, les previsions fan preveure que aquesta serà una temporada de bolets bona, així que és moment d’aprofitar.
Entre les fruites d’aquesta temporada podreu trobar figues, magranes, caquis, pomes o peres. Algunes, com la poma o la pera, són ideals per fer al forn i tastar-les de manera diferent, amb un gust càlid i reconfortant.

No ens podem deixar la fruita que, segurament, més representa la tardor: les castanyes. La celebració del dia de Tots Sants està lligada a aquest fruit sec, tan característic i típic d’aquesta època de l’any. Per gaudir-les al màxim només necessitareu torrar-les bé i trobar algú amb qui compartir-les!

Pel que fa a la carn, els talls de vedella són dels més demanats, ja que es poden utilitzar per fer qualsevol estofat o guisat, que són plats calents que ja comencen a venir de gust amb el fred. El xai tampoc es queda enrere, i és que talls com l’espatlla són ideals per estofar. També són recomanables les costelles i mitjanes, per fer a la brasa, o el coll, per cuinar al forn. Altres talls com el cap de llom també són protagonistes, gràcies a la seva tendresa i melositat.
Respecte als peixos, a entre setembre i octubre comença la temporada de l’orada. La millor època de pesca d’aquest peix blanc és entre la primavera i la tardor, ja que a l’hivern s’allunya mar endins i és més difícil de pescar. La podeu fer a la planxa, de manera senzilla, o al forn. També cal parlar del llobarro, un altre peix blanc que és ideal fet a la planxa, acompanyat només d’una mica d’oli d’oliva i llimona. Pels que sigueu més gurmet, la tardor també és temporada d’ostres.
Ara que ja teniu una llista amb algunes recomanacions, no teniu excusa per no visitar els mercats de Barcelona i aprofitar els productes frescos i de proximitat de la tardor, una estació plena de sabors i aromes.
