Endinsa't en el món de la mel!
Ens endinsem el món de la mel per conèixer de primera mà què ens pot oferir aquest increïble producte. Ets d'aquelles persones que no pots deixar passar qualsevol ocasió per tastar-la? Doncs continua llegint, perquè això t’interessa!
La història de la mel és tan antiga com la història mateixa de l'ésser humà. De fet, la mel és, des de fa mil·lennis, un dels primers edulcorants utilitzat pels nostres ancestres. Hi ha evidències arqueològiques que suggereixen que els humans van començar a recol·lectar mel fa uns 8.000 anys. La primera referència escrita es troba en la taula sumèria del 2.100 - 2.000 aC, on la mel és considerada un remei medicinal.
I és que és més que un edulcorant alternatiu la mel és un producte multifuncional amb propietats antibacterianes, antiinflamatòries i antioxidants. Aquest líquid no només endolceix les nostres begudes i aliments, sinó que també és una eina poderosa per calmar el mal de gola, hidratar la pell i fins i tot ajudar a la cicatrització de ferides. Amb una composició rica en sucres naturals, minerals, vitamines i enzims, la mel és un aliment complet que complementa la nostra dieta diària.
La mel és una font natural d'energia, rica en sucres com la fructosa i la glucosa, així com en minerals com el potassi, el calci i el magnesi. També conté vitamines del grup B i una gamma de compostos fenòlics amb propietats antioxidants i antiinflamatòries. A més, els seus enzims contribueixen a la seva digestibilitat.
Sabíeu que hi ha dues grans categories de mel? Doncs bé, la mel pot formar-se a partir de dues categories principals: les mels monoflorals i les mels multiflorals, generalment conegudes com a "mels de mil flors".
Les mels monoflorals es caracteritzen per contenir com a mínim un 45% de predominança pol·línica d'una sola varietat de flor, i destaquen pel seu gust lleugerament amarg. D'altra banda, les mels multiflorals es componen del nèctar de diverses flors d'una mateixa àrea geogràfica, sense que cap d'elles predomini en proporció sobre les altres.
Per a aquells que no esteu familiaritzats amb les mels monoflorals, aquí us en presentem algunes d'elles, juntament amb les seves característiques més destacades:
- Mel de taronger, obtinguda del nèctar de les flors dels cítrics. Es distingeix per un gust suau i un sabor intensament cítric. Les seves principals propietats relaxants la fan una opció recomanada per a tractar problemes com l'insomni, l'ansietat i el nerviosisme.
- Mel de lavanda, amb un aroma floral i un sabor dolç, és apreciada per la seva suavitat i el seu lleuger regust d’herbes. Aquesta mel és coneguda per les seves propietats relaxants i calmants, essent un remei popular per a l'estrès i la dificultat per dormir.
- Mel de castanyer, amb el seu gust robust, és popular per la seva tonalitat fosca i el perfil ric en minerals com el potassi i el magnesi. Reconeguda per les seves propietats antiinflamatòries, és considerada un remei natural per a problemes respiratoris.
- Mel d'eucaliptus, de color àmbar fosc, ofereix un sabor intens i un aroma balsàmic. Amb propietats antiinflamatòries, és una excel·lent opció per a la prevenció de malalties com la bronquitis, refredats i grip, entre altres beneficis.
- Mel de romaní, amb un color àmbar fosc i un sabor intensament aromàtic i herbaci, és apreciada per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, així com per ajudar a millorar la digestió.
Però també hi ha moltes altres opcions com la mel d'avellaner, la mel de farigola o bé la mel de til·ler, entre moltes d’altres que us convidem a descobrir els nostres mercats!
D'altra banda, la mel multifloral per excel·lència és la mel de mil flors, una mel amb una complexitat de sabors i aromes. La mel de mil flors és rica en vitamines, minerals i antioxidants, i té propietats antimicrobianes que poden ajudar a combatre infeccions i promoure la salut digestiva.
Com a recomanació, és important tenir en compte que la mel és un producte ric en sucres, i per això, no es recomana el seu consum en grans quantitats. No obstant això, si voleu descobrir els millors consells per gaudir de cada varietat, us animem a visitar els mercats locals a la recerca d'aquest producte. Els paradistes estaran encantats d'ajudar-vos a seleccionar la varietat que s'adapti a les vostres necessitats i preferències!