Entrepans 100% casolans!
Ai, el pa… Què faríem sense ell? En mengem quasi cada dia, ja siguin entrepans, per picar, per escurar el plat… Però, heu provat mai de fer-vos-el a casa? És molt fàcil!
L’Antonio León, del forn L’Eixample del Mercat de la Concepció, ens explica com. Ens caldrà:
- 500 grams de farina panificable
- 300-320 grams d’aigua
- 1 cullerada de sal (10 grams)
- 10 grams de llevat en pols
Amb això farem una ració de pa de 500 grams, però si voleu fer quantitats diferents, podeu fer servir aquests percentatges:
- Per cada quilogram de farina: 60% d’aigua (1 kg de farina equivaldrà a 600 grams d’aigua)
- 2% de llevat fresc (1 kg de farina equivaldrà a 20 grams)
- 2% de sal (1 kg de farina equivaldrà a 20 grams)
Doncs ara que sabem els ingredients i les proporcions, comencem!
- Barrejarem els ingredients en un bol i els pastem. Això es pot fer manualment, però si es té una pastadora, aquest procés serà molt més ràpid.
- Un cop feta la massa, la col·loquem en un bol més gran i ho tapem amb un drap humit. Ho deixem fermentar aproximadament 1 hora.
- Veurem que la massa ha crescut, ara hem de retirar l’aire de dins. Ho pastem una mica, però poc. Posem farina al bol i hi deixem la massa.
- Ara ve el pas més llarg. Emboliquem completament el bol de paper film, que no hi hagi cap escletxa per on surti l’aire. A continuació ho deixem fermentar a la nevera 24 hores, durant aquesta estona el llevat farà la seva màgia!
- L’endemà, deixem que recuperi una mica la temperatura fora de la nevera i el posem al forn a 250 graus (o al màxim que es pugui) entre 15 i 25 minuts.
Enhorabona! Amb aquesta recepta ja sereu uns i unes cracs fent pa casolà! Però, si voleu uns veritables professionals, al forn L’Eixample trobareu de tot: pa rústic amb sègol, pa de xapata, pa d’espelta, de quinoa, de viena… Podeu seguir-los al seu Facebook o anar-los a veure a la seva paradeta al Mercat de La Concepció!