Espàrrecs: el complement perfecte per a una dieta saludable
La primavera marca l'arribada d'una nova temporada de fruites i verdures fresques, i tot i que moltes d'aquestes les podem trobar al mercat durant tot l'any, és ara quan podem gaudir especialment del producte local i de proximitat!
En aquesta ocasió, ens centrarem en els espàrrecs, les delicades tiges joves de la planta asparagus officinalis, es cultiven en diverses varietats i colors. Originaris d'Europa i l'Orient Mitjà, els espàrrecs han estat cultivats i apreciats per les seves propietats culinàries i medicinals des de l'antiguitat.
La Mireia, de la parada Vidal Pons del Mercat de la Boqueria, ens apropa als beneficis de menjar espàrrecs, com les seves propietats diürètiques, "que ajuden a eliminar l'excés de líquids del cos i reduir la retenció d'aigua”.
A més, els espàrrecs destaquen pel seu baix contingut calòric i la seva riquesa en nutrients essencials com les vitamines A, B, C i E, així com àcids fòlics, potassi i fibra. També són una font important de fructooligosacàrids (FOS), una fibra amb efecte prebiòtic que promou una flora intestinal saludable, millorant la digestió i l'assimilació dels aliments.
Més enllà del seu color, sabeu les diferències entre els espàrrecs blancs i els verds? La Mireia ens explica que els blancs tenen aquest color perquè creixen sota terra. A més, apunta que "són més dolços i tendres, tot i que no contenen tants antioxidants com els verds". Pel que fa als espàrrecs verds, provenen de cultius a l'aire lliure i estan en temporada durant els mesos de maig i juny.
"Aquí a Catalunya, l'espàrrec de Gavà té molta fama", ens diu en Josep de Fruita i Verdura Lluís Macià, situats el Mercat del Ninot. "A la botiga disposem d'espàrrecs tot l’any, però la millor època és a la primavera, ja que són de proximitat”, afegeix.
"Si parlem dels espàrrecs verds, els podem preparar de diverses maneres: bullits, rostits, saltejats o fins i tot crus en amanides", ens diu en Josep. La seva textura tendra i el seu sabor únic són el complement perfecte per a una àmplia gamma de plats, des de truites i risottos fins a guarnicions per a carns i peixos.
En canvi, per aconseguir uns espàrrecs blancs deliciosos, el secret rau en pelar-los i bullir-los. "Diuen que la millor manera de bullir-los és fer-ho de peu, ja que la part de baix sempre és més dura", afegeix en Josep. I com a consell personal, ens diu: "Els grans xefs suggereixen afegir-hi una mica de sucre mentre bull per suavitzar-ne el punt d'amargor".
Per gaudir dels espàrrecs plenament, és essencial seleccionar els exemplars més frescos i de millor qualitat. Els espàrrecs frescos es reconeixen per les seves tiges fermes i sucoses. I pel que fa a la conservació, és recomanable guardar-los a la nevera durant uns dies, preferiblement embolicats en paper de cuina humit per mantenir-ne la frescor. No dubteu a visitar el mercat per obtenir més consells pràctics!