Esqueixada de gambes i bacallà amb tomàquet fresc i allada suau
• 1 kg de tomàquets madurs
• 50 ml d’oli d’oliva
• Sal fina
• Sucre
• Polpa de tomàquet
• 400 g de bacallà dessalat i esqueixat
• 1 gra d’all petit
• 1 ceba tendra
• 4 gambes vermelles (o 4 cues de gamba)
• 4 branques de cibulet
• 60 ml + 20 ml d’oli d’oliva
• 30 ml d’oli d’oliva verge extra
Renteu bé els tomàquets i talleu-los per la meitat. A continuació, traieu-los les llavors, ratlleu-ne la polpa i reserveu-la, i deixeu escórrer els tomàquets en un colador tanta estona com pugueu. Col·loqueu els tomàquets en un recipient, i condimenteu-los amb la sal, el sucre i 50 ml d’oli d’oliva.
Talleu el bacallà a tires i seguidament mescleu-lo amb l’all picat, la ceba tendra tallada fina, la polpa de tomàquet i 60 ml d’oli. Rectifiqueu de sal i pebre.
Peleu les gambes, traieu-los l’intestí i feu-los un tall al llom. Saltegeu-les amb la resta de l’oli i retireu de la paella.
A l’hora de servir, col·loqueu el bacallà al plat, afegiu-hi les cues de gambes i l’oli d’oliva verge extra i decoreu amb el cibulet.
RECEPTA CEDIDA PEL GREMI DE MAJORISTES DEL MERCAT DEL PEIX DE MERCABARNA