Fans de les croquetes, avui és el vostre dia!
Avui, 16 de gener, és el Dia Mundial de la Croqueta! Per a tots els amants de la gastronomia, avui és un bon dia per visitar els mercats de la ciutat i gaudir d’una de les tapes més conegudes i consumides en el nostre territori.
Sabies que la data del naixement de les croquetes es remunta a l’any 1817? El seu creador va ser el xef de la cort de Lluís XIV, Antonin Cáreme, que va preparar un sopar pel príncep d’Anglaterra i el Gran Duc Nicolau de Rússia. Pel banquet va elaborar una beixamel arrebossada amb una capa cruixent. Aquesta proposta va meravellar als comensals, i van batejar el plat com a “Croquettes à la royale”.
Al Mercat de Santa Caterina, hi trobem la parada Cuinats Josep, especialistes en l’elaboració de croquetes de tots els gustos, en fan més de 25! En trobareu de més típiques, com de pollastre, de pernil ibèric, de bacallà... i d’altres més creatives com de secret de porc amb mel, de calamarsets, de rap i gambes, d’espinacs i cabra, de cabrales, d’albergínia amb tomàquet i provolone, de sípia i pebrot, de bacó i emmental, d’ous amb xistorra… i molt més!
En Josep ens explica que el més important en l’elaboració de la croqueta és fer un bon sofregit, i per altra banda, la massa de la beixamel, que ha de ser lleugera i cremosa.
Ell es guarda el secret que fa de les seves croquetes un producte deliciós, però ens explica el procediment que hem de seguir per elaborar aquest plat. Primerament hem de fer un sofregit amb ceba, i afegir-li l’ingredient del qual volem que sigui la croqueta, per exemple, de xoriço i camembert. S’ha de deixar una estona a la paella per aconseguir que quedi ben trinxat i integrat. Una vegada tot desfet i cuit, ho traiem del foc i ho barregem amb la beixamel. Fem forma de boles, les arrebossem amb farina, i cap a la fregidora. No té gaire complicació, i a base de pràctica, trobareu el punt i el sabor idoni!
Un dels factors que marquen la diferència en les croquetes és el moment de fregir-les. L’oli ha d’estar ben calent, a uns 180 graus, que quedin ben submergides per evitar girar-les i trencar-les, i preferiblement, no posar-ne moltes a la vegada.
Com a consell, a Cuinats Josep ens expliquen que és millor congelar les croquetes i després fregir-les congelades, ja que queda una croqueta més compacta, i d’aquesta manera, evitem que es desfaci o es trenqui.
I per tu, quina és la teva croqueta preferida? Bon profit!