Figues: què cal saber sobre aquestes fruites d’estiu?
Ja ha començat l’agost i, amb ell, arriben les figues. Potser alguns de vosaltres ja heu tingut la sort de gaudir de la breva, una fruita que tot i tenir un aspecte similar, ofereix un gust distintiu! En coneixes les diferències?
Doncs bé, la Mireia de Fruites i Verdures Vidal Pons del Mercat de la Boqueria ens explica que abans que arribin les figues, cap a principis de juny, podem trobar les breves. La principal diferència entre les breves i les figues, “radica en el moment de maduració i en la mida. Les breves solen ser més grans i maduren abans, mentre que les figues són més petites i arriben més tard”.
I sabies que hi ha més de 750 varietats de figues? Aquestes varietats es divideixen principalment en dues categories: les comestibles i les ornamentals. De totes aquestes, només unes 300 són cultivades pel consum humà.
Les figues són una gran font de beneficis per al nostre cos: ajuden a la digestió i a combatre l'estrenyiment gràcies al seu alt contingut en fibra. A més, són riques en vitamines A, B i C, i aporten minerals com el potassi, calci i magnesi, que contribueixen al bon funcionament dels intestins.
Les podem consumir de moltes maneres diferents. Es poden menjar fresques, seques o integrades en plats dolços i salats. La Mireia ens dona alguns consells sobre com gaudir al màxim de les figues: "es poden menjar soles, amb iogurt, en amanides o fins i tot en farcits”. A més, pots incorporar-les en coques o bé fer-ne melmelada!
Si et decideixes a fer melmelada, aquí tens una recepta senzilla. Només necessitaràs 1 kg de figues fresques, 500 g de sucre, el suc d’una llimona i, opcionalment, una branca de canyella si vols donar-li un toc especial.
Comença rentant bé les figues, treu les tiges i talla-les a quarts. Col·loca-les en una olla gran juntament amb el sucre i el suc de llimona, i remena-ho bé. Deixa reposar la barreja durant una hora perquè les figues deixin anar el seu suc natural.
A continuació, porta l’olla a foc mitjà fins que la barreja comenci a bullir, després redueix el foc i cuina a foc lent durant uns 40-50 minuts, i remenant de tant en tant. Si prefereixes una textura més fina, tritura la barreja amb una batedora de mà un cop estigui cuita.
Per últim, omple els pots de vidre amb la melmelada calenta, tanca’ls hermèticament i posa’ls de cap per avall uns minuts per crear buit. Deixa refredar els pots a temperatura ambient i guarda’ls en un lloc fresc i sec. Es recomana esperar un dia abans de consumir-la!
Per conservar les figues a casa, és important seguir uns senzills però efectius consells. És recomanable guardar-les a temperatura ambient per preservar el seu sabor i textura. Si les figues són molt madures i necessites conservar-les durant més temps, col·loca-les en una safata amb paper de cuina per absorbir la humitat i guarda-les a la nevera dins d'un envàs hermètic; així es mantindran fresques fins a una setmana.
Un altre truc és evitar apilar-les, ja que són delicades i es poden aixafar fàcilment. Si tens moltes figues i no les pots consumir ràpidament, una bona opció és congelar-les: renta-les, talla-les per la meitat i cap al congelador!
No esperis més i fes una visita als mercats locals per buscar les millors figues fresques! La temporada és curta, i només tens des de principis d'agost fins a finals de setembre per gaudir-ne!