Garrí adobat
Ingredients (per a 4-6 persones):
- 1 kg de carn de garrí tallada a daus
- 2 cullerades de pebre vermell (dolç i picant)
- 2 cullerades d’orenga
- 1 cullerada de farigola en pols
- 1 cullerada de romaní en pols
- 8 alls
- 1 ceba
- 1 got de vi blanc sec
- 1 got de vinagre de vi blanc
- Pebre negre molt
El garrí, també conegut com a garrinet, gorrí o porcell segons la regió, és un plat tradicional en moltes celebracions a Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid i les Illes Balears, especialment durant les festes de Nadal.
Aquesta peça de carn, provinent d’un porc jove de com a màxim dos mesos, es caracteritza pel seu color rosat pàl·lid i la seva textura suau i tendra. A més, és rica en proteïnes d’alt valor biològic, minerals com el potassi, el fòsfor i el zinc, i vitamines essencials com les del grup B, A, D, E i K.
La recepta és popular preparar-lo a l’estil segovià, amb una cocció llarga i constant, regant-la amb el seu propi suc i atenent especialment la pell per aconseguir un cruixent perfecte. Tot i que és relativament fàcil de cuinar, el més important d’aquest procés serà la paciència i la constància.
I si voleu una opció diferent, avui us proposem la recepta de garrí adobat:
Elaboració
- Aixafeu els alls sense pelar.
- Ratlleu la ceba.
- En un bol gran, afegiu-hi tots els ingredients menys la carn i barregeu-ho tot.
- A continuació, incorporeu-hi la carn i assegureu-vos que queda ben integrada a l’adob.
- Tapeu-ho amb paper film i reserveu-ho a la nevera almenys 24 hores.
- Passat aquest temps ja tenim la carn adobada. La podeu fregir o cuinar a la paella.
L’alta proporció de greixos insaturats saludables, fan que el garrí adobat sigui una opció deliciosa, saludable i nutritiva. Aquesta recepta està extreta del llibre Temps de mercats Vol 3. Us animeu a cuinar-la?