Gaudim de la mel durant el Dia Mundial de les Abelles
El 20 de maig celebrem el Dia Mundial de les Abelles: una oportunitat per reconèixer la importància d’aquests insectes laboriosos que, més enllà de produir mel, són fonamentals per a la biodiversitat.
Les abelles són pol·linitzadores imprescindibles en molts ecosistemes. Quan es desplacen de flor en flor en cerca del nèctar i pol·len, transporten involuntàriament els grans de pol·len d’una flor a una altra, contribuint a la fecundació i la formació de nous fruits, plantes i llavors. De fet, segons les Nacions Unides, el 75% dels cultius destinats al consum humà depenen, directa o indirectament, de la pol·linització. Això fa que protegir-les ha de ser una prioritat si colem conservar el nostre medi ambient per a les futures generacions.
A més de la seva funció ecològica, les abelles ens aporten un aliment molt preuat i saludable com és la mel. Un producte natural elaborat a partir del nèctar de les flors, que conté vitamines, minerals i múltiples propietats que són molt beneficioses per la salut.
Però no tota la mel és igual! Al mercat de la Concepció parlem amb en Jordi, al capdavant de la parada Tantdebo.cat, el qual defensa i ens explica els grans avantatges de la mel crua, que “és aquella que només ha estat filtrada lleugerament per eliminar impureses, però que no ha estat sotmesa a tractaments tèrmics”.
Això permet conservar totes les propietats intactes, com les antiinflamatòries o antibacterianes, que poden variar segons la flor d’origen. També ens insisteix a no escalfar la mel crua per evitar la pèrdua de nutrients i ens recomana consumir-la freda, amb iogurt, mató o, la seva opció preferida, amb recuit de drap, unes postres típic de l’Empordà que no és tan conegut, però és exquisit. En Jordi treballa amb dos productors catalans i destaca la gran producció de mel que té Catalunya.
I al mateix mercat de la Concepció quedem amb la Marta, que està al front de la parada que porta el seu mateix nom des de fa més de quaranta anys. La seva mel procedeix majoritàriament del Pirineu.
Ella ens recorda que les mels es poden classificar fàcilment pel color i la textura: “les més clares solen tenir un gust més suau, mentre que les fosques són més intenses i complexes. Pel que fa a la textura, pot variar segons el grau de filtració i la temperatura, però una mel espessa no vol dir que sigui de pitjor qualitat”. De fet, abans de posar-se a la venda, tota mel ha de passar un procés de colat o centrifugat per eliminar restes naturals. Per consumir-la, ens recomana un plat senzill i deliciós, el bacallà amb ceba i mel, o com a postres tradicionals, el mató amb una bona cullerada de mel.
Les varietats de mel que trobem als mercats són molt diverses i depenent en molts casos del tipus de flor predominant a la zona on es col·loquen els ruscs. A Catalunya, hi ha una àmplia producció de mel gràcies a la varietat de paisatges i flors, com el romaní, la farigola, el bruc o el taronger. La collita de la mel acostuma a començar a finals de maig, coincidint amb el màxim moment de producció dins dels ruscs. Avui és un bon dia per homenatjar a aquests petits insectes tan importants pel nostre planeta.
