I a tu, com t’agrada el cafè?
El cafè és una de les begudes més consumides al món occidental. Les seves propietats estimulants i la seva capacitat per combatre la fatiga i el cansament són popularment conegudes.
A l’hora de preparar-lo, existeix una àmplia varietat de tipus de cafè en funció de l’elaboració que duem a terme amb els grans o de si l’acompanyem amb altres ingredients, com serien la llet, el cacau o algunes gotetes de licor.
Si vols convertir-te en un expert del cafè, a continuació t’expliquem diferents combinacions perquè puguis sorprendre els teus convidats!
Comencem pel més bàsic, el cafè expresso. Consisteix en una infusió de cafè que s'aconsegueix bullint aigua en contacte amb el gra. Es pot preparar en pocs segons, habitualment es fa servir el cafè aràbic i sol tenir una mica d'escuma per damunt.
Una variant d’aquest és el cigaló. La preparació és igual a l’anterior, però afegirem unes gotes d’alguna beguda espirituosa, com pot ser brandi, orujo o whisky. Primer posarem el licor, prèviament escalfat, i posteriorment el cafè.
Una altra modalitat seria el cafè irlandès, el qual és un tipus de cafè expresso doble, al que incorporarem, a més de whisky, una capa consistent de nata muntada o crema, per sobre. Per fer-lo més impressionant, us aconsellem servir-lo en copa de còctel.
Parlem ara de tres tipus de cafè bastant semblants, però amb uns tocs diferenciadors per a cadascun d’ells. Ens referim al cafè latte, el caputxino i el cafè amb llet.
Aquest últim no té cap misteri, suposa la incorporació de llet al cafè, en la proporció que nosaltres preferim. Té un sabor més dolç i molt menys intens, però continua sent potent pel que fa a la presència de cafeïna.
El caputxino resulta ser dels que més agrada, és similar al cafè amb llet, però en aquest cas, només trobarem al voltant d'un terç de cafè i la resta serà llet. Generalment, aquesta és escumejada, i sol afegir-se-li una mica de cacau en pols per a donar-li un sabor més dolç i original. Finalment, trobem el cafè latte. Aquesta varietat utilitza el cafè expresso com a base, però se li afegeix llet, i posteriorment escuma de llet.
Continuem amb el cafè americà. Es distingeix per contenir una quantitat d'aigua superior a l'habitual en la seva preparació, obtenint com a resultat un producte on el seu sabor és menys potent i una mica més aigualit, qualitat que ho fa menys amarg. En aquest cas, es realitzaria primer un expresso i a aquest se li afegiria externament aigua bullent.
Un dels cafès més deliciosos és el cafè bombó. Resulta una versió molt més endolcida del cafè amb llet, ja que aquesta és substituïda per llet condensada. Normalment, es posa primer la llet condensada i després s’afegeix el cafè.
Un estil semblant és l’anomenat cafè vienès, però en comptes de llet, incorporarem crema o nata.
Per als amants del cafè, a causa del seu sabor potent, el ristretto és el favorit. Es caracteritza per tenir la mateixa quantitat de cafè que si elaboréssim un expresso, però utilitzarem una proporció menor d'aigua, el què facilitarà la concentració del seu sabor.
En la preparació del cafè lungo, l'extracció d'aigua en contacte amb els grans es realitza de manera més prolongada, la qual cosa comporta una major quantitat d'infusió. Sol servir-se en tasses grans o fins i tot gots llargs.
A diferència de totes les begudes que hem enumerat fins ara, les quals es consumeixen calentes, trobarem el cafè frappé i l’Asteca. El primer s’elabora amb cafè instantani molt, gel i crema de llet o nata. Al segon, a més d’aquests ingredients, afegirem una o més boles de gelat, independentment del seu sabor, tot i que acostuma a ser xocolata.
I, per últim, qui no sap preparar el famós tallat o macchiato? Aquest resulta un dels més coneguts, només hem d’incorporar una lleugera quantitat de llet, que taqui la beguda de cafè, d'aquí el seu nom.
Com veieu, tenim cafès per tots els gustos, el més difícil serà escollir amb quin ens quedem!