Kombutxa, la beguda fermentada de moda
Avui 21 de febrer, se celebra el dia Mundial de la kombutxa, una beguda no alcohòlica fermentada que es prepara a base de te amb una barreja de bacteris i llevat. La kombutcha és una beguda de moda, ja que és una alternativa saludable als refrescos i a les begudes alcohòliques.
La kombutxa s'obté a partir d'una base de te i amb la fermentació del que es coneix com a “SCOBY” o "fong de la kombutxa", un cultiu de bacteris i llevats, que és el que permet que el te es transformi en una beguda amb una gran quantitat de propietats. A més, també du aigua i sucre de canya. Té un sabor àcid i dolç, i lleugerament efervescent, i el resultat és un refresc molt natural i saludable, el que el converteix en el substitut perfecte per refrescos ensucrats!
Aquesta beguda és baixa en calories, i compta amb una gran quantitat de propietats i beneficis per la salut, com l’enfortiment del sistema immunitari, ja que és rica en antioxidants, ajuda a equilibrar la flora intestinal, té efectes desintoxicants, redueix l’estrès, ajuda a regular l’apetit, i té propietats antibacterianes i digestives, entre moltes d’altres.
A més, està composta per una sèrie d’elements beneficiosos per l’organisme, com vitamines B, C, D, E i K, enzims, àcids essencials, minerals com el ferro, el potassi, el zinc, el magnesi, el calci o el coure, i llevats i polisacàrids.
Els orígens de la kombutxa provenen de la Xina, on fa més de dos mil anys ja es consumia i s’aprofitaven les seves propietats estimulants i curatives. Posteriorment, es va estendre cap al Japó i a altres països d’Europa sota el nom del "fong de la immortalitat", gràcies a les seves múltiples propietats beneficioses.
La kombutxa es pot fer a partir de diferents tipus de te com el te verd, negre, blanc, oolong... i també en trobaràs de molts sabors, com de fruits vermells, de poma, de gingebre, de llimona, de gerds, i inclús d'altres més innovadors com de mojito.
Cada vegada més van apareixent marques de kombutxa al mercat, però que s’ha de tenir en compte a l’hora de triar la kombutxa? El més important és comprovar que el procés d’elaboració hagi estat sotmès a controls estrictes, ja que per conservar les seves propietats beneficioses ha de seguir una sèrie de paràmetres, i només així els probiòtics es mantenen actius. Per altra banda, és important buscar una kombutxa amb una quantitat de sucre ajustada, ja que en ser un substitut saludable dels refrescos, hauria de contenir el mínim de sucre possible.
I tu, has provat la kombutxa?