Kombutxa, llums i ombres de la beguda de moda
Diuen que s’ha d’aprendre una cosa nova al dia, així que aquí estem nosaltres per ajudar-te a complir-ho: què és la kombutxa? En poques paraules, és una beguda feta a base de te, sucre i una colònia de bacteris i llevats anomenada SCOBY, la qual acostuma a ser gelatinosa.
L’SCOBY se submergeix a la mescla de te i sucre, i s’hi deixa fermentar durant una setmana o més. Com més temps passi, més gasosa i àcida es tornarà, mentre que si fermenta pocs dies serà dolça i suau.
Tot i que va sorgir a l’Àsia més de dos mil anys enrere, la kombutxa ha arribat a les taules europees els darrers anys gràcies als beneficis que se li atribueixen. Coneguda com “el te de la immortalitat”, es creu que millora els problemes digestius, enforteix el sistema immunitari, estabilitza la pressió arterial, preveu els fongs, minva el dolor d’articulacions i evita la pèrdua de memòria.
Tanmateix, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerta que cap d’aquests beneficis està provat científicament. A més, al contrari de la llet o el iogurt, és una beguda no pasteuritzada, de manera que “no és recomanable per a persones que tinguin alguna patologia intestinal o del sistema immunitari”. Alhora, s’ha de beure moderadament per tal d’evitar flatulències o diarrea.
L’OCU també aconsella que les dones embarassades i lactants, així com els nens menors de cinc anys, vigilin amb la lleu càrrega d’alcohol que pot tenir la kombutxa, ja que és una beguda fermentada.
En definitiva, encara s’han d’aclarir les llums i les ombres d’aquesta beguda, però tot indica que ha arribat per quedar-se!