La carn d’au, un aliment imprescindible per una dieta equilibrada i saludable a qualsevol edat
Per mantenir un bon estat de salut, és necessari tenir una bona alimentació i que aquesta sigui variada, equilibrada i adequada a les necessitats de cada persona i de cada etapa de la vida. En tots els casos, és important basar la nostra dieta en aliments naturals i de qualitat des del punt de vista nutricional.
La carn d’aviram té moltíssimes propietats nutritives, que la fan molt recomanable com a part d’una dieta completa i saludable. El pollastre, el gall dindi i la guatlla són carns blanques i magres, saboroses, de fàcil digestió. A més de ser un aliment fresc i natural, tenen un elevat contingut en proteïna i aporten un gran nombre de nutrients que són necessaris en les etapes de creixement i per mantenir una bona salut al llarg de tota la vida.
Les proteïnes estan formades per aminoàcids que són imprescindibles per la formació de teixits i per mantenir moltes de les funcions del nostre cos. Diem que la carn d’aviram aporta proteïnes d’alt valor biològic perquè és molt digestible i conté tots els aminoàcids essencials, que són els que el cos humà no pot produir per si sol, i es troben en la proporció adequada. A més, en té molta: una sola ració de carn d’aviram, d’uns 125 grams de carn sense pell, cobreix entre el 35% i el 45% de la ingesta diària recomanada de proteïna.
En relació amb la proporció de proteïna que té i en comparació amb altres carns, la carn d’au aporta molt poques calories, ja que no té hidrats de carboni i té molt poc greix, entre el 0,5% i el 4%. Totes aquestes carns, especialment la de pollastre, tenen una major proporció d’àcids grassos insaturats, que són recomanables per la salut cardiovascular.
Si ens fixem en els micronutrients, la carn d’aviram proporciona vitamines del grup B, que intervenen en el funcionament del metabolisme energètic, del sistema nerviós central i de les cèl·lules, i que són molt importants per al desenvolupament, són bones per al cervell i ajuden a reduir el cansament. D’aquestes destaca la presència de vitamina B12, que no es pot obtenir dels vegetals.
Pel que fa als minerals la carn de pollastre i de gall dindi cobreix entre un 52 i un 73% de les necessitats d’un adult de seleni, un gran antioxidant que és necessari per al funcionament del sistema immune. També ho són els aminoàcids presents a la carn de guatlla, que a més regulen el pH dels teixits i milloren la contractilitat de les fibres musculars.
Finalment, la carn d’au també aporta una bona quantitat de ferro de fàcil assimilació, necessari per a la formació de glòbuls vermells i de l'hemoglobina.
Però un bon aliment no ho és tot en una dieta saludable, també és important la manera com els cuinem i com els acompanyem. En el cas de la carn d’aviram, recomanem optar majoritàriament per coccions amb pocs greixos i complementar-la amb els aliments adequats per obtenir plats complets i saludables.
Així que ja ho sabeu! Com diu el refrany, dels acabats en “astre”, el millor és el pollastre!
Si voleu saber més sobre la carn d’aviram, en aquesta pàgina (en castellà) trobareu receptes i altres informacions interessants.
Article de la Federació Avícola Catalana (FAC):
Des de fa més de 40 anys, representem i donem veu al sector avícola (ous i aviram) a
Catalunya, què té un pes molt important a la nostra economia, representant el 12,6% de la
producció final agrària catalana. Treballem conjuntament amb els productors per tal
promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de
producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i
benestar animal. Més info aquí.