La carn de cavall, un gran aliment desconegut
En els últims anys, el coneixement i la popularitat de la carn de cavall o carn de poltre ha incrementat entre els consumidors, fent que sigui fàcil de trobar en nombroses carnisseries i botigues d’alimentació juntament amb les carns més habituals com la de porc, de vedella, de vaca o de pollastre.
Tot i això, encara existeix un gran desconeixement generalitzat sobre les propietats i beneficis de la carn de cavall. És una carn molt tendra, recomanada sobretot per a nens, persones grans i esportistes d'elit a causa del seu contingut nutricional i els alts nivells de ferro i proteïna que conté. A més, és una carn molt baixa en grasses, conté una gran quantitat de proteïnes, i alts nivells de minerals i vitamines com la vitamina B, el fòsfor i el magnesi.
Enguany, a Mercat de Mercats, vam poder gaudir d’una xerrada magistral sobre la carn de cavall a càrrec de Juan Antonio Ortiz del Mercat de Provençals, propietari de la parada Soler Capella, dedicada en gran part a la carn de cavall i poltre.
En Juan Antonio va destacar que és una carn molt natural amb un munt de propietats beneficioses, sent un aliment que gràcies al seu poc contingut en greix, els nivells de colesterol són mínims. És una carn molt completa, i a la seva parada l’ofereix en format de salsitxó, xoriço, broquetes, hamburgueses… A més, si vas a visitar-los al mercat, us la prepararà depenent del plat que vulgueu elaborar, i us donarà consells de quina és la millor manera de cuinar-la i preparar-la.
La carn de cavall té un gust amb molta potència, i pots fer un munt de propostes gastronòmiques, com una costella al forn, un brou, un fricandó, uns canelons… I amb la carn crua, ens recomana tastar un tàrtar de poltre.
Un consell que ens dona és comprar una carn amb més maduració, ja que com més dies passen, les fibres de la carn es van trencant i queda més tendre.
Avui us deixem una recepta de fricandó amb carn de cavall:
-Agafar carn de cavall, enfarinar-la, i posar-li un pessic de sal i pebre.
-Marcar-la a la paella.
-Retirar l’oli sobrant, i en la mateixa paella, preparar un sofregit de ceba i tomàquet.
-Quan el sofregit està fet, li afegim farigola, llorer i conyac.
-Deixar que s’evapori el conyac i afegir-li la carn.
-Afegir brou de pollastre o aigua, que li donarà més consistència i gust.
-Deixar-ho coure durant uns 45 minuts - 1 hora, sempre comprovant que la carn no es desfaci.
-Opcionalment, se li pot afegir bolets o patates.