La cirera, la fruita estiuenca per excel·lència
Una de les fruites estiuenques per excel·lència són les cireres. Aquesta fruita estacional, de color intens i amb pinyol, és atractiva tant per la seva estètica com pel seu gust. Dolça, carnosa i refrescant, té molts nutrients i un poder antioxidant que genera molts beneficis per la nostra salut.
La cirera és el fruit del cirerer, un arbre de la mateixa família botànica que fruites com el préssec, la pruna i l’albercoc. El punt òptim per menjar-les és quan tenen un punt granat intens, un tret que significa que tenen la dolçor adequada i els nutrients més concentrats. Si fem un repàs als seus orígens, la paraula cirera prové de Cerasonte, una ciutat italiana amb gran presència de cirerers, i és originària de l’Orient Mitjà, però plantada i consumida arreu del món i aclimatada a diferents climes. Com a comarques productores d’aquesta fruita a Catalunya destaquen el Baix Llobregat, l’Alt Empordà, el Segrià i l’Alt Camp.
És una fruita que conté moltes propietats beneficioses per l’organisme, fet que contrasta amb el seu diminut tamany. Com pot una fruita tan petita ser tan beneficiosa? La cirera té poques calories i una gran quantitat d’aigua, per això és tan idònia per èpoques caloroses. És antioxidant i rica en fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal. Per si no ho sabies, la cirera preveu també la pèrdua de memòria, per la qual cosa es pot convertir en el teu aliat en èpoques d'exàmens!
A més a més, conté hidrats, sucre, vitamines A i C; minerals com el potassi, el calci o el ferro; i melatonina, que regula els cicles del son i l'estrès. Així que ja ho saps, si et costa dormir, un grapat de cireres a l’hora de sopar t’ajudaran a dormir com un tronc.
Sabies que de la cirera ho podem aprofitar gairebé tot? Com a consell, no tiris les tiges, ja que si les deixem assecar, ens podrem fer unes infusions amb un gran sabor. La quantitat ideal serien uns 40 grams per cada 200 ml d’aigua.
Com totes les fruites, se li pot treure partit en nombroses receptes i plats com amanides, salses, confitures, pastissos, melmelada, conserves, gelats o còctels. T’animes a preparar les receptes que ens proposen des de la revista Cuina? Un gaspatxo de cireres, el dorayaki de Sakura, una créme brûlée amb cireres o cireres farcides de mascarpone amb sopa de nespres? Bon profit!