La gastronomia dolça de Carnestoltes!
Seguim parlant dels productes típics de la festa de Carnestoltes! La setmana passada va ser el torn de la botifarra d’ou, el farcit de Carnaval i la truita, i avui toquen els dolços: la coca de llardons, els bunyols de vent, les orelles de Carnestoltes… Us presentem tres receptes senzilles i delicioses perquè poseu en pràctica a casa les vostres habilitats culinàries!
Comencem amb la coca de llardons! Necessitarem un paquet de 275 grams de pasta de full, 100 grams de llardons, 1 ou batut per a pintar, pinyons i sucre.
Passos a seguir:
- Preescalfar el forn a 180º.
- Picar els llardons en una picadora o bé amb un ganivet. El que volem és que ens quedin trossets ben petits.
- Enfarinar la superfície on prepararem la coca i el corró.
- Estirar la planxa de pasta de full i repartir a la meitat de la massa tots els llardons picats.
- Doblegar la part de massa sense llardons sobre el farcit de llardons i passar el corró per sobre.
- Un cop els llardons estiguin integrats en la massa, estirar-la fins a donar-li una forma rectangular. Es poden tallar els marges amb un ganivet si els volem polir.
- Col·locar la coca sobre una placa de forn folrada amb paper cuisson.
- Pintar la coca amb un ou batut i repartir per sobre una bona quantitat de pinyons i de sucre (perquè quedi ben dolça).
- Cuinar la coca al forn durant uns 15 minuts aproximadament i després deixar-la refredar.
Anem amb les orelles de Carnaval! Per elaborar-ne 30 unitats, necessitarem 250 grams de farina de blat, 50 grams de mantega, 25 ml de licor d’anís, 100 ml aigua tèbia, sucre glacé, un ou, ratlladura de llimona i sal. Com les preparem? Doncs molt senzill:
- Barregem tots els ingredients menys la farina (mantega fosa, licor d’anís, aigua, sucre, ou, ratlladura de llimona) fins a formar una massa homogènia.
- Hi afegim la farina fins a aconseguir una massa lleugera. La deixem reposar una hora.
- Agafem petites quantitats de la massa i li donem forma d’orella (ha de quedar tot ben finet).
- Finalment, posem les orelles en una paella amb força oli d’oliva. Després, hi afegim el sucre glacé.
Acabem amb els bunyols de vent! Per preparar aproximadament 40 bunyols ens faran falta: 240 ml de llet sencera, 2 ous L, 380 grams de farina de blat, 120 grams de sucre, 2 cullerades de mantega fosa, 10 grams de llevat, 1 culleradeta de sal, la ratlladura d’una taronja, una culleradeta d’extracte de vainilla, oli per a fregir, sucre i canyella. Elaboració:
- Comencem batent els ous. Els hi afegim la llet, el sucre, la mantega fosa, un grapat de sal, vainilla i la ratlladura de taronja. Ho batem tot amb unes varetes.
- Tamisem la farina i integrem bé la massa. Quan la barreja estigui ben homogènia, hi incorporem la llevat i ho barregem tot. Tapem el bol amb un plat i el deixem reposar 15 minuts.
- En un plat, barregem força sucre amb una culleradeta de canyella perquè es vagin impregnant els sabors per arrebossar després els bunyols. També prepararem una safata amb paper absorbent i un recipient on anirem col·locant els bunyols un cop estiguin fregits i arrebossats, respectivament.
- Quan la massa ja hagi reposat, escalfem l’oli en un cassó (a poder ser, força profund). Quan estigui calent, hi afegim la massa a cullerades en forma de bola. És important anar donant la volta als bunyols perquè es daurin igual per tots els costats. Quan estiguin ben dauradets, ja els podem treure.
- Quan els bunyols encara estiguin calents, els arrebossem amb sucre i canyella. I llestos!
Què us sembla? Us animeu a preparar aquestes tres receptes típiques de Carnestoltes? Si no, ja sabeu que als forns dels mercats la tradició sempre hi és present! Hi trobareu bunyols, coques i orelles delicioses!