La mona de Pasqua, la tradició més dolça
Cada Dilluns de Pasqua, les pastisseries, forns i les llars de Catalunya s’omplen d’una de les tradicions més estimades de la Setmana Santa: la mona. Aquest pastís, que combina creativitat, xocolata i simbolisme, es converteix en el regal estrella dels padrins als seus fillols. Amb formes cada cop més espectaculars i ingredients per a tots els gustos, la Mona és molt més que un dolç: és un símbol d’afecte i de celebració compartida. Per això, avui ens desplacem als mercats d’Horta, Santa Caterina i la Boqueria per conèixer unes propostes ben dolces.
A la primera parada, al mercat d’Horta, parlem amb la Remedios, de la parada Artpa, i la Susana, d’Ous Susana. Artpa prové de l’antiga cooperativa de forns de pa Artpa, amb gairebé cent anys d’història, i manté viva la seva essència amb una oferta que combina el pa artesanal amb la rebosteria tradicional. Per Setmana Santa, Artpa es transforma per oferir propostes adaptades a la tradició de la Mona de Pasqua.
La Remedios ens explica que la seva proposta de Pasqua destaca per la qualitat artesanal i la possibilitat de personalitzar, mantenint-se fidel a la tradició, però amb un toc modern i proper. Podrem trobar coca de pa de pessic, que es pot convertir fàcilment en una mona afegint-hi sucre o xocolata i figuretes decoratives; figuretes de xocolata i decoracions (com unicorns, conills, pollets i altres motius festius) i, per encàrrec, pastissos i pastissets personalitzats, ideals per a aquells que volen una mona única i feta a mida.
Tot i que se centren molt en el pa i productes de rebosteria diària tradicional com ensaïmades o croissants, aprofiten les campanes festives per oferir productes especials: panellets per la Castanyada, bunyols per la Quaresma, coques de recapte els caps de setmana...
I arriba el torn de la Susana, qui treballa al mercat des de fa uns trenta anys, i té la seva pròpia parada, Ous Susana, des del 2011. Tot i que a la seva parada els protagonistes són els comestibles i els ous frescos, en època de Pasqua podrem trobar coales de xocolata i una gran varietat de models d’ous de xocolata gegants - de xocolata blanca, xocolata amb llet o xocolata negra -. També podeu optar per mones de caràcter més esportiu, com la seva figura de xocolata inspirada en una raqueta i pilota de pàdel. A més, la Susana s’adapta a peticions especials, com les opcions per a persones celíaques. A més, ens explica que en els darrers anys ha notat un canvi de tendència i que ara es ven molt més la xocolata negra pura.
I continuem la nostra visita amb parada a La Torna, ubicada als mercats de Santa Caterina i la Boqueria. La seva propietària, la Montse, ens explica riallera la seva proposta d’enguany: saretes i mones de Pasqua clàssiques. Les sares es presenten en un còmode format individual, són de xocolata o de rovell i estan decorades amb detalls de xocolata, plomes i pollets.
Els amants de la tradició podran optar per la mona clàssica mona, un tortell elaborat amb farina, sucre, ous, mantega, llevat i llet i decorat amb un ou dur i unes plomes ben colorides que segur que et treuen un somriure!
Així que ja saps... visita els nostres mercats i no et quedis sense la teva mona de Pasqua!